söndag 15 februari 2015

María Ólafsdóttir blir Islands bidrag till EurovisionMaría Ólafsdóttir och "Unbroken" blir Islands representant i Eurovision Song Contest i Wien. I den avgörande duellen besegrade 21-åringen från Mosfellsbær Friðrik Dór Jónssons bidrag "Once Again". Tävlingen avgjordes i går kväll i Háskólabíó i Reykjavík.

Totalt 258 bidrag skickades in till årets upplaga av Söngvakeppni Sjónvarpsins, den isländska melodifestivalen. Av dessa valdes tolv ut till de två semifinalerna, där alla bidrag enligt RÚV:s regler framfördes på isländska. I finalen - där texten ska sjungas på det språk som skulle användas om den skulle vinna tävlingen - framfördes två av sju bidrag på isländska, och övriga på engelska.

Finalbidragen och vilka som skulle tävla i den avgörande duellen utsågs av en femmannajury och genom telefonomröstning. Tittarna fick sedan själva välja vinnaren i den duell där María Ólafsdóttir tävlade mot Friðrik Dór Jónsson.

Det segrande bidraget "Unbroken" - som i semifinalen hette "Lítil skref" - skrevs av Stop Wait Go: Ásgeir Orri Ásgeirsson, Pálmi Ragnar Ásgeirsson och Sæþór Kristjánsson. Trion låg även bakom Friðrik Dór Jónssons låt "Once Again" ("Í síðasta skipti").

María Ólafsdóttir fick under finalen sammanlagt 70 774 röster mot 55 850 för Friðrik Dór Jónsson. Det totala antalet röster under lördagen var 168 762, vilket var nytt rekord.María Ólafsdóttir är 21 år och kommer från Mosfellsbær. På Bæjarleikhúsið spelar hon just nu huvudrollen i en uppsättning av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter. Hon har spelat teater och sjungit sedan hon var tio år, men var för de allra flesta ett okänt namn före tävlingens början.

"Unbroken" skrevs av Stop Wait Go med María Ólafsdóttir och Eurovision Song Contest i åtanke. De har arbetat ihop sedan 2010 då de gjorde en musikal ihop.Ovan kan du se María Ólafsdóttir framföra "Lítil skref" i semifinalen och "Unbroken" i finalen samt en reklamfilm för uppsättningen av Ronja.