fredag 27 februari 2015

McDonald's och Metros ägare döms för skattebrott

Böter på 45 miljoner isländska kronor och villkorlig dom i fem månader för skattebrott. Det blir straffet för Jón Garðar Ögmundsson, som tidigare stod bakom både snabbmatskedjan Metro och McDonald's på Island. Han står dessutom åtalad för ytterligare ett fall av skattebrott där Metro inte betalat sociala avgifter.

Hösten 2009 valde Jón Garðar Ögmundsson att avveckla McDonald's på Island. Hamburgerjättens interna regelverk innebar att en mängd råvaror och ingredienser måste importeras. I finanskrisens kölvatten blev det dyrt. Och att chockhöja priserna samtidigt som islänningar i allt större utsträckning förlorade jobb och fick mindre pengar att röra sig med framstod inte som ett lockande alternativ.

Inom ramarna för samma aktiebolag, Lyst, öppnade Jón Garðar Ögmundsson i stället hamburgerkedjan Metro. Med ett koncept närmast identiskt McDonald's men med inhemska råvaror kunde priserna hållas nere.

Men Metro blev aldrig någon succé. I dag finns två av de tre ursprungliga restaurangerna kvar. När konkursen i Lyst avslutades våren 2013 uppgick bolagets skulder till 370 miljoner isländska kronor.

Trots flera konkurser lever Metro alltså vidare. Själva verksamheten har sålts och flyttats till nya bolag medan skulderna lämnats kvar i de gamla bolagen. Ett av de fallen har nu avgjorts av Hæstiréttur Íslands.

Jón Garðar Ögmundsson döms nu till fem månaders villkorlig dom. Han slipper avtjäna straffet om han inte gör sig skyldig till ny brottslighet inom två år. Han ska också betala böter på drygt 45 miljoner isländska kronor. Dessutom ska han stå för rättegångskostnader på drygt 900 000 kronor. Om inte summan betalas på fyra veckor omvandlas böterna till tolv månader i fängelse.

De skattebrott som han nu fälls för ägde rum under 2009 och 2010. Jón Garðar Ögmundsson betalade då inte drygt 22 miljoner i sociala avgifter.

Inför Hæstiréttur Íslands förnekade Jón Garðar Ögmundsson brott, men medgav de faktiska omständigheterna. Han sade att bolagets problem blev ohanterliga i samband med kraschen. Lyst hade ett myntkorgslån på 60 miljoner där kostnaderna skenade i takt med att kronan rasade. De amorteringar som banken krävde gjorde att pengarna inte räckte till sociala avgifter.

Lyst gick i konkurs sommaren 2010. Då hade Metro flyttats till nya bolaget Líf og heilsa, som i sin tur gick i konkurs hösten 2012. Jón Garðar Ögmundsson har åtalats för skattebrott även i detta bolag. Tillsammans med Ásgerður Guðmundsdóttir hävdar åklagaren att skatter på 88 miljoner isländska kronor undanhållits. Huvudförhandlingen sker i Héraðsdómur Reykjavíkur under mars.

Här kan du läsa mer om Metros konkurser och här domen i sin helhet.