torsdag 26 februari 2015

Ólafur Ragnar Grímsson uppmanas kandidera - och sluta

Med 16 månader kvar till valet finns det hittills ingen som sagt sig vilja kandidera till att bli Islands president. Den sittande statschefen Ólafur Ragnar Grímsson uppmanas på Facebook att kandidera för ytterligare en mandatperiod. En annan grupp vill däremot att han lämnar uppdraget nästa sommar. Det populäraste namnet är komikern Jón Gnarr - men om han ställer upp är osäkert.

Redan inför förra presidentvalet deklarerade Ólafur Ragnar Grímsson att han efter sexton år på posten inte ställde upp för omval. Men han lät sig övertalas. Efter en historiskt smutsig valrörelse besegrade han fem motkandidater, där programledaren Þóra Arnórsdóttir var huvudutmanaren.

Då hänvisade Ólafur Ragnar Grímsson till behovet av stabilitet och en säkerhetsventil. Island stod inför stor ovisshet - i synnerhet kring ansökan om EU-medlemskap och förslaget till ny grundlag - vilket enligt honom innebar att det fanns ett behov av en president som vågade gå emot regeringen genom att inte godkänna lagar.

I sin kampanj spelade Ólafur Ragnar Grímsson skickligt på det utbredda missnöjet med den rödgröna regering som då styrde landet. Efter alltingsvalet våren 2013 gav han uppdraget att bilda regering till Framstegspartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson - trots att Självständighetspartiet under Bjarni Benediktssons ledning fått fler röster. I någon mån blev Ólafur Ragnar Grímsson därmed en gudfader för den koalition som nu regerar.

Vad som händer med EU-frågan är osäkert, men regeringen avser att återkalla Islands ansökan om medlemskap. Grundlagsdebatten har försvunnit helt från dagordningen - och oppositionen har inte lyckats väcka liv i den. Som uttalad motståndare både till förändringar av konstitutionen och till EU-medlemskap ser det politiska läget betydligt bättre ut för Ólafur Ragnar Grímsson.

Samtidigt spekuleras det allt mer i att han skulle kunna tänka sig ännu en sista fyraårsperiod som Islands president. Vid en valseger sommaren 2016 skulle han då väljas för en sjätte mandatperiod och i så fall lämna uppdraget 2020 vid 77 års ålder.

Men det finns också politisk utveckling som gått emot Ólafur Ragnar Grímsson. Fängelsedomen mot Sigurður Einarsson, tidigare styrelseordförande för Kaupþing, påminde om att bankchefen av presidenten tilldelades Falkorden och att Ólafur Ragnar Grímsson före finanskraschen hyllade bankernas expansion.

Ólafur Ragnar Grímsson har argumenterat för att Island i stället för EU ska satsa på att utveckla relationerna med Ryssland, Kina och Indien. Den ryska inmarschen i Ukraina och de tilltagande inskränkningarna av yttrandefriheten i landet är inte till hans fördel. Det är en händelseutveckling som åtminstone vissa anser redan färgat bilden av Ólafur Ragnar Grímsson negativt.

Guðmundur Franklín Jónsson, ledare för Höger-gröna, uppmanar på Facebook Ólafur Ragnar Grímsson att kandidera för ytterligare en fyraårsperiod. Sidan har hittills gillats av 1 300 personer. Guðmundur Franklín Jónsson säger till Kjarninn att Ólafur Ragnar Grímsson i dagsläget är den bästa tänkbara presidenten:
"Jag upplever det som att människor har skrivit av Ólafur Ragnar, men han är naturligtvis alltjämt kandidat nummer ett och är det mest praktiska alternativet. Självfallet kommer många på fråga som till exempel Jón Gnarr, Egill Helgason, Tinna Gunnlaugsdóttir, Þórarinn Eldjárn och flera som alla är enastående människor. ... Jag gillar Jón Gnarr. Hans tid kommer."
Även om Ólafur Ragnar Grímsson fick en majoritet av rösterna i senaste presidentvalet har hans politisering av ämbetet också lett till att han har många ovänner. Som ett svar på Guðmundur Franklín Jónssons uppmaning skapades på Facebook snart ett upprop där han manades att inte kandidera på nytt. Sidan har gillats drygt 900 gånger.

På en annan sida på Facebook uppmanas Jón Gnarr att kandidera. Den har hittills gillats drygt 6 000 gånger. Komikern har sagt sig vara åtminstone ljummet inställd till uppdraget. Om Jón Gnarr skulle kandidera skulle han oavsett motkandidater ha mycket goda vinstchanser. Han är sannolikt också en av få som skulle kunna besegra den sittande presidenten.

Här kan du läsa mer om det kommande presidentvalet.