onsdag 18 februari 2015

Vulkanolog om Holuhraun: Bárðarbunga är mamman

Satellitbild över Holuhraun
den 5 februari.
Foto: Jarðvísindastofnun
Om turister skulle släppas fram till Holuhraun samtidigt som ett utbrott skulle börja i Bárðarbungas krater skulle ett stort antal människoliv vara i fara. Besökarna skulle inte ha mer än en kvart på sig att fly översvämningarna. De som inte hinner undan skulle sannolikt drunkna. Det sade vulkanologen Ármann Höskuldsson under en föreläsning vid Háskóli Íslands i går.

I fredags beslutade Almannavarnir att omvandla delar av den tidigare förbudszonen norr om Vatnajökull till en riskzon. Beslutet gör det möjligt att längs en svårframkomlig led ta sig till Kattbekingur en mil nordväst om Holuhraun. Därifrån går det att beskåda det pågående vulkanutbrottet.

Utbrottet har varat snart i sex månader. För turister har den enda möjligheten att beskåda utbrottet varit med flyg eller helikopter. Området runt Holuhraun har varit avstängt för alla besökare som inte fått tillstånd av polisen.

En del företag i turistbranschen har riktat kritik mot avspärrningarna. De har hävdat att myndigheterna varit onödigt försiktiga och därmed berövat branschen intäkter från turister som velat uppleva utbrottet på nära håll.

När vissa restriktioner lättades i fredags var det med hänvisning till att utbrottet minskat i intensitet. I synnerhet är det produktionen av giftig svaveldioxid som avtagit. Risken för översvämningar kvarstår dock. Ett utbrott under Dyngjujökull eller i Bárðarbungas krater är tänkbara fortsättningar på den vulkaniska aktiviteten i området - och då väntar sannolikt enorma översvämningar.

Ármann Höskuldsson fick under gårdagens föreläsning enligt Vísir frågan om den stora förbudszonen. Hans svar var att åtgärderna var nödvändiga för att förebygga en potentiell katastrof. Annars skulle hundratals riskera att dränkas i vattenmassorna från en översvämning:
"Vi brottas med en av landets största vulkaner, Bárðarbunga, som till största delen är täckt av glaciär. Om något rör sig under glaciären har de som befinner sig där i närheten 15 till 20 minuter att ta sig därifrån. Säg att det är 400 till 500 personer utspridda över sandöknen med turistnäringens parter när larmet kommer. Då kanske 100 till 200 personer lyckas att ta sig därifrån - och hur rättfärdigar du massan som blir kvar? Medan vi brottas med en så allvarlig situation och med en allvarlig vulkan är det nödvändigt att ta till försiktighetsåtgärder."
Ármann Höskuldsson frågades också om hur mycket tid som skulle finnas för utrymning efter de första tecknen på att ett utbrott under glaciären var på väg. Han menade att de signalerna redan kommit:
"Varslet kom den 16 augusti när den seismiska aktiviteten började i Bárðarbunga. Du kan egentligen inte få längre varsel än det. Bárðarbunga är mamman i detta vulkaniska system och nu har barnen börjat att leka, som med vulkanutbrottet vi ser nu."
Sett till mängden vulkaniskt material är utbrottet vid Holuhraun det största på Island sedan Laki 1783. Ármann Höskuldsson sade enligt Vísir att den genomsnittliga magmaproduktionen under ett århundrade uppgår till 5 kubikkilometer. Nu har Holuhraun skapat 40 procent av den volymen inom loppet av ett halvår.

Som mest skapade utbrottet vid Holuhraun 140 000 ton svaveldioxid om dagen. Sedan dess början handlar det totalt om cirka 14 miljoner ton - att jämföra med de årliga europeiska utsläppen på 5 miljoner ton. Nu handlar det enligt Ármann Höskuldsson bara om 5 000 ton om dagen, rapporterar Vísir.

Under måndagen registrerades 56 jordskalv i området med en högsta magnitud på 3,6. I går noterades 34 skalv med en topp på 1,7. Det är första gången sedan jordskalvssvärmens början i augusti förra året som dagens kraftigaste skalv haft en magnitud lägre än 2.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.