lördag 21 mars 2015

En enda röst räddade Árni Páll Árnason

Med 241 röster mot 240 omvaldes Árni Páll Árnason till ordförande för Socialdemokraterna. Trots att utmanaren Sigríður Ingibjörg Ingadóttir tillkännagav sin kandidatur bara ett dygn före valet var hon alltså nära att peta den sittande partiledaren. Katrín Júlíusdóttir omvaldes enligt ett pressmeddelande utan motkandidat till vice ordförande.

Visserligen gick Árni Páll Árnason segrande ur ordförandestriden, men det är svårt att betrakta honom som en vinnare. Segermarginalen mot Sigríður Ingibjörg Ingadóttir var bara en röst. Resultatet understryker Socialdemokraternas svårigheter i opinionen. Så länge Árni Páll Árnason inte lyckas utnyttja missnöjet med den borgerliga regeringen kommer han att vara ifrågasatt.

Omröstningen vid gårdagens landsmöte i Reykjavík var på många sätt unik. Socialdemokraterna väljer av tradition ordförande genom en omröstning där samtliga medlemmar har rösträtt. Men möjligheten finns också att låta enbart de närvarande vid landsmötet avgöra.

När Sigríður Ingibjörg Ingadóttir aviserade kandidaturen dagen innan blev ordförandevalet alltså en fråga för landsmötet. Långt ifrån alla distrikt hade skickat fullt antal delegater eftersom ingen hade väntat sig en strid om ledarskapet.

Röstsiffrorna 241 mot 240 visar att Árni Páll Árnason behöver ägna kraft åt att ena partiet. När han valdes för två år sedan kom han från en politisk position till höger om Socialdemokraternas mittfåra. Han besegrade då traditionalisten Guðbjartur Hannesson, som var den tidigare ledaren Jóhanna Sigurðardóttirs favorit. Resultatet visar att han inte lyckats övertyga de som tvivlade redan då. I stället har motståndarna blivit fler. Motkandidaten kom dessutom från den egna alltingsgruppen.

Anmärkningsvärt är att Anna Pála Sverrisdóttir fick en röst trots att hon inte kandiderade. Hon försäkrade under gårdagen att det inte var hon själv som lade den. Vem det än var som stod bakom rösten kan alltså ha avgjort omröstningen till Árni Páll Árnasons fördel.

Även Katrín Júlíusdóttir omvaldes på två år. Hon hade ingen utmanare till uppdraget som vice ordförande.

Árni Páll Árnason presenterade i går ett förslag till politiskt uttalande från landsmötet. Det säger bland annat att islänningarna så snart som möjligt ska få möjlighet att rösta om förhandlingarna om EU-medlemskap ska återupptas. Socialdemokraterna förespråkar att Island ska gå med i unionen och ta upp euron som valuta.

Socialdemokraternas landsmöte avslutas under lördagen.

Här kan du läsa mer om ordförandevalet.