torsdag 12 mars 2015

Fråga Islandsbloggen

Snus, politik, fastighetsköp och restips för att besöka Island med barn, att bila runt ringvägen och att välja hyrbil. Det är några av de ämnen som bloggläsare ställt frågor om på sistone. Du kan också fråga Islandsbloggen om Island genom att mejla xislandsbloggenx@xgmail.comx (plocka bort alla x ur adressen).

Fråga: Har verkligen blivit förälskad i Island och hade velat fara dit och sommarjobba kommande sommar, går mitt andra år på ett naturbruksgymnasium så hade velat hitta mig ett sommarjobb inom dom ramarna, djurskötare/jobb på mjölkgård tex.  Mitt bekymmer är att jag är 17 år fyllda och blir 18 i augusti först. Nordjobb kan jag inte vända mig till då dom har en 18års-gräns, kan jag på något vis fixa mig ett sommarjobb på Island på egen hand? Och hur går jag då tillväga? Eller är det bara vänta tills nästa sommar kanske?
Svar: Eftersom du inte fyllt 18 år finns det på Island precis som i Sverige vissa begränsningar för hur du får jobba, till exempel om arbetstider. Hos Vinnumálastofnun, Islands motsvarighet till Arbetsförmedlingen, finns det inför sommaren alltid många gårdar som söker efter sommarjobbare. Vissa annonserar också på engelska. Men bäst är nog att på egen hand söka efter jobb genom att annonsera. Då kan du på en gång berätta att du är 17 år så är alla medvetna om förutsättningarna. Bra alternativ är Bland, Islands motsvarighet till Blocket, och dagstidningarna Morgunblaðið och Fréttablaðið. Webbplatserna är dock bara på isländska, men om du ringer eller mejlar får du säkert hjälp att utforma en annons.

Fråga: Hur ser islänningarna på nazism, fascism och främlingsfientlighet rent allmänt? Har hört att man blir nedslagen direkt om man ens yttrar sig något så dumt angående det.

Svar: Nazism och fascism har alltid varit extremt marginaliserade företeelser på Island. Inga nazistiska eller fascistiska rörelser har haft några politiska framgångar att tala om. Inför förra årets val till alltinget gjordes det försök att bilda ett parti i samma stil som Sverigedemokraterna, men det sprack på att det inte gick att hitta någon som ville leda partiet.
Däremot finns det en viss främlingsfientlighet. En liten men högljudd grupp vill inte att islam ska få fäste i landet och pekar bland annat på Sverige som avskräckande exempel. Det är heller inte helt ovanligt med vardagsrasism som främst riktas mot invandrare från Östeuropa i allmänhet och polacker (som är största invandrargruppen) i synnerhet. Att de betraktas som något av andra klassens människor förekommer. I en undersökning som utfördes förra året svarade hälften av de tillfrågade invandrarna från Thailand och Polen att de någon gång diskriminerats på grund av sitt ursprung.

Fråga: Följer er blogg med stort nöje, men jag får inget grepp om de politiska partierna från vänster till höger.
Svar: I alltinget finns sex partier. Generellt befinner sig mittfåran i isländsk politik lite längre högerut än vad den gör i Sverige.
Störst är Självständighetspartiet, ett högerparti med konservativa inslag som gör att det påminner mer om brittiska Tories än svenska Moderaterna. Under åren före krisen hade partiet en tydlig nyliberal profil som nu har tonats ned något. Självständighetspartiet driver ofta politik för privatiseringar och avregleringar. Partiet har starka band till fiskeindustrin.
Framstegspartiet har vuxit fram ur bonderörelsen och har flest anhängare på landsbygden. Partiets svenska syskon är Centern. Framstegspartiet är ett i grunden liberalt parti, men det har populistiska och protektionistiska drag som skiljer det från exempelvis Centern.
Socialdemokraterna är det isländska parti som har sin tydligaste ideologiska motsvarighet i de svenska Socialdemokraterna. På Island står dock partiet något mer till höger. Socialdemokraterna driver klassisk socialdemokratisk politik med fokus på välfärd och jämställdhet. Det är också Islands mest EU-vänliga parti.
Ljus framtid är ett liberalt mittenparti som försöker stå vid sidan om den traditionella indelningen i vänster och höger. I stället vill Ljus framtid ta ställning till politiska sakfrågor utifrån fakta snarare än ideologi. Partiet växte fram ur Bästa partiet, det parti som grundades av komikern Jón Gnarr och styrde Reykjavík i fyra år. Ljus framtid håller också dörren öppen för EU-medlemskap.
Gröna vänstern är ett miljöparti med tydlig vänsterprofil. Visserligen är deras svenska syskonparti formellt Miljöpartiet, men i praktiken står Gröna vänstern ofta närmare Vänsterpartiet. Inom Gröna vänstern finns också stora åsiktsskillnader mellan mer vänsterorienterade och mer liberala företrädare.
Piratpartiet vill också hålla sig utanför indelningen i höger och vänster. I alltinget röstar dock piraterna betydligt mer som vänsterpartierna än som högerpartierna. Piratpartiet vill verka för informationsfrihet, direktdemokrati, mänskliga rättigheter och transparens inom statsapparaten.

Fråga: Läste att snus är förbjudet på Island, gäller det även nikotinfri snus? Finns det någon svenska alternativ att isf ta med?
Svar: Om snuset innehåller tobak eller nikotin är det förbjudet att föra in i landet. Svenska snusare brukar ofta köpa isländsk neftóbak på Island. Det är ganska grovkornig tobak som är tänkt att användas som nässnus, men många använder det i stället för prillor.

Fråga: Jag och min pojkvän ska åka till Island för första gången och spendera nyår i Reykjavik. Har du några bra tips på vad man ska hitta på under just nyårsfirandet? Exempelvis typ av restaurang och utgång eller andra förslag :)
Svar: Ett traditionellt isländskt nyårsfirande brukar bestå av att kolla på en nyårsbrasa (karta här - alla utom Úlfarsfell börjar 20.30), nyårsrevyn Áramótaskaupið på tv-kanalen RÚV (22.30-23.25 men bara på isländska) och därefter fyrverkerier som lägger hela Reykjavík under rök. Ett bra ställe att se fyrverkerierna är Perlan, huset som är en glaskupol som vilar på vattentankar och står på en höjd (du fattar när du kommer hit...). Det tar 20 till 30 minuter att gå dit från centrum.
Nu för tiden håller en hel del restauranger öppet på nyår, men det är också mycket turister. En lista över restaurangernas öppettider hittar du här. Boka bord! Fish and chips har en skön bistrokänsla. Bland lite dyrare alternativ är Fishcompany, Sjávargrillið och Mar riktigt trevliga.
Efter tolvslaget är det bara att försöka klämma in sig på något uteställe längs Laugavegur. Det är galet med folk (och galen stämning). De flesta håller stängt över tolvslaget, men öppnar vid 00.30. Kan vara en bra idé att hänga på låset eftersom det är så mycket folk här över nyår.

Fråga: Jag sitter och funderar på om man ska bjuda med tjejen på en resa till Island i slutet av maj början av juni. Har läst mycket på eran sida, tack för den sidan förresten står massa bra och nyttigt där!
Har ju lite funderingar iaf, som jag hoppas kan få hjälp med! Läste om en 7 dagars resa dit som man höll sig vid Reykavik med tillgång till hyrbil. Hur är det med att ta sig runt på island vid den tiden på året(slutet av maj) det är väl lite svårt på höglandet och norra delen känns det som? Men västra sidan av Island både nordvästa(västfjordarna tror jag det kallades?) och sydvästra kanske till och med en bit av södra delen av Island. Går det att ta sig runt med bil däromkring? Tänkte väl såfall kanske ta en "vanlig" bil, ingen 4 hjulsdriven. Eler kanske är ett måste att ha en 4 hjulsdriven vid den tiden?
Svar: Inga vägar över höglandet är öppna i slutet på maj. Fjällvägarna, de så kallade F-vägarna, öppnas tidigast i mitten av juni. I övrigt kan du utgå från att så gott som alla vägar över hela landet är öppna och snöfria, så det finns ingen särskild anledning att hyra fyrhjulsdrivet. Enstaka snöoväder kan visserligen inträffa i slutet på maj, men det är ganska sällsynt och brukar försvinna snabbt. En väg som fortfarande kan vara stängd vid den här tiden är väg 60, som går över Dynjandisheiði och Hrafnseyrarheiði, förbinder sydvästra och nordvästra Västfjordarna och bidrar till att bilda en ringväg runt regionen. Den här vintern verkar bli ovanligt snörik, vilket kan innebära att den ännu inte är framkomlig när du är där. Men som sagt, slutet på maj innebär för det mesta barmark, fint väder och få bekymmer för den som vill bila runt Island.

Fråga: Vi är två personer som tänkte hyra bil och åka runt ringvägen 13-24 maj, alltså 11 nätter. Det jag framförallt funderar på är om du tror att man måste boka boende i förväg, eller om man kan vara ganska spontan den här tiden då högsäsongen kanske inte riktigt dragit igång? Alternativet vi kollat på är att hyra en campervan, typ skåpbil med sovmöjligheter.
En annan fråga är om det är otänkbart att hinna med Västfjordarna på en tiodagarsresa (såg att du rekommenderat två veckor för det.) Vi är mest intresserade av natur och lite vandring och kommer nog minimera tiden i Reykjavik och inte göra så långa stopp i städerna, så tänker att vi frigör lite tid där, samtidigt som vi är beredda att hoppa över en del saker för att hinna med annat.
Dessutomnågra snabbfrågor:
Är det omöjligt/otillåtet att nå Thorsmörk med 2-hjulsdriven bil i maj?
Kan man se/nå några vulkaner med 2-hjulsdriven bil?
Ttips på de bästa avstickarna från ringvägen (med 2-hjulsdriven bil) vad gäller framförallt naturupplevelser?
Svar: Jag brukar för det mesta rekommendera att boka i förväg. Att ni reser precis innan högsäsongen börjar gör det lättare att vara spontan, men samtidigt finns det en del övernattningsställen på landsbygden som öppnar först i juni. På den glesbefolkade sydkusten - mellan Hvolsvöllur och Djúpivogur - är avstånden stora och alternativen få. Där och i Västfjordarna är det särskilt klokt att boka innan. I övriga regioner är det lättare att vara spontan eftersom utbudet är större och risken för att det är fullt är därför mindre.
Det är så klart inte otänkbart att hinna med Västfjordarna och ringvägen under tio dagar, men det blir ganska långa körsträckor varje dag och inte mycket tid till att stanna på olika platser. I synnerhet om ni vill vandra lite. Det är heller inte säkert att det går att köra "ringvägen" runt Västfjordarna vid den här tiden på året. Väg 60 mellan Flókalundur i söder och Þingeyri i norr öppnas ibland inte förrän i slutet av maj. I år ser det ut att bli mycket snö, så sannolikheten är rätt stor att den inte är framkomlig när ni är där. Även om den är öppen kommer det att gå långsamt eftersom det handlar om en grusväg i ganska dåligt skick som dessutom kommer att vara blöt.
Om ni ändå vill se lite av Västfjordarna är - om ni börjar med att köra söderut från Reykjavík, annars i omvänd ordning - mitt tips att lämna ringvägen vid Staðarskáli på väg 68 mot Hólmavík. Stanna till på museet om isländska häxprocesser och svart magi. Fortsätt norrut på väg 643 (också det en bitvis halvkass grusväg) och stanna två nätter på antingen Hótel Laugarhóll eller Hótel Djúpavík eller en natt var. Missa inte att ta ett dopp i Krossneslaug. Återvänd sedan till ringvägen genom att ta väg 61 mot Búðardalur och därefter väg 60 mot Bifröst.
Vägen till Þórsmörk är inte öppen i maj, men det spelar i det här fallet ingen roll eftersom det inte går att ta sig dit med tvåhjulsdriven personbil. Vägen har flera vadställen över åar och älvar som du behöver fyrhjulsdrivet med hög markfrigång för att ta dig över.
Och så vulkanerna. Om ni tar väg 26 norrut från ringvägen kommer ni nära Hekla. Eyjafjallajökull har ni rakt under er om ni kör väg 242 mot det underbara badet Seljavallalaug, och längs ringvägen vid Þorvaldseyri. Vid Mývatn kan ni titta närmare på Krafla genom att svänga av på väg 863. Resan längs sydkusten domineras av glaciärerna Mýrdalsjökull och Vatnajökull - där under gömmer sig bland annat vulkanerna Katla, Grímsvötn, Bárðarbunga och Öræfajökull, men de "syns" bara när de har utbrott.
Några förslag på miniutflykter från ringvägen (körriktning från Reykjavík och söderut):
Reykjadalur: Lämna ringvägen vid rondellen i Hveragerði och kör längs Breiðamörk tills vägen tar slut vid ett stallområde. Ungefär 40 minuters vandring upp i bergen går det att bada i ån. Den är runt 35 grader året om.
Heimaey: Hemön är en av Islands vackraste och mest fascinerande platser. Det är en omväg men den kommer att vara värd besväret. Lämna ringvägen på väg 252 för att komma till hamnen Landeyjahöfn. Färjans tidtabell hittar du här. Missa inte att ta er upp på vulkanerna Eldfell och Helgafell samt lunnefågelkolonin på Stórhöfði, öns sydspets.
Seljalandsfoss: Lämna ringvägen på väg 249. Vattenfall som det är möjligt att gå bakom.
Skógar: Lämna ringvägen på väg 2420. Ta trapporna upp till vattenfallet Skógafoss.
Dyrhólaey: Lämna ringvägen på väg 218. Lunnefåglar (om ni har tur), förunderliga klippformationer, fantastisk utsikt och svarta stränder.
Reynisfjara: Lämna ringvägen på väg 215. Mer förunderliga basaltformationer och en svart strand.
Skaftafell: Lämna ringvägen på väg 998. Vandra genom nationalparken till vackra vattenfallet Svartifoss. Det tar ungefär 45 minuter. Fortsätt till Sjónarsker om ni har tid för utsikt över glaciärerna och sydkusten. Nästa avfart är en onumrerad grusväg mot Svínafellsjökull, en utlöpare från Vatnajökull. En av de bästa platserna för isklättring - men ge er inte ut på glaciären utan guide och rätt utrustning.
Seyðisfjörður: Lämna ringvägen på väg 93. Trevligaste staden på östra Island.
Dettifoss: Lämna ringvägen på väg 862. Islands mest kraftfulla vattenfall. Om väg 864 är öppen är ett besök vid Ásbyrgi (går annars att nå via väg 85) att rekommendera. Väg 864 är tillåten för tvåhjulsdrivna fordon, men den är tvättbräda hela vägen så det blir en tålamodsprövning.
Húsavík: Om in är intresserade av att åka ut på valsafari är Húsavík bästa alternativet. Lämna i så fall ringvägen på väg 87 eller 845 och fortsätt sedan på väg 85.
Vatnsnes: Lämna ringvägen på väg 717 och följ sedan väg 711. Längs vägen runt halvön finns några underliga naturfenomen och sälkolonier.
Reykholt: Lämna ringvägen på väg 50 och följ sedan väg 518. Stanna till vid den heta källan Deildartunguhver, i Snorri Sturlusons Reykholt och titta på vattenfallen Barnafoss och Hraunfossar innan ni återvänder till ringvägen längs väg 53.
Hvalfjörður: Lämna ringvägen på väg 47. En naturskön omväg runt fjorden i stället för att ta tunneln under den.
Många trevliga stopp ligger annars längs själva ringvägen, som trevliga Vík í Mýrdal, glaciärlagunen Jökulsárlón och fågelsjön Mývatn med lavafält och pseudokratrar.

Fråga: Jag och min sambo bestämde oss för att boka en resa, och detta blev då Island. Det stora problemet blev plötsligt snuset som några säger att jag inte får lov att ta med på resan (ska vara borta 6 dagar, och tanken var att ta med 3 dosor snus), stämmer detta?. Eller finns det något som påminner om snus på Island?, och var isåfall kan detta köpas?.
Svar: Du får inte föra in snus till Island. Den svenska typen av snus är olaglig på Island och det finns ingen väg runt det. Många islänningar använder neftóbak, ett nässnus som en hel del i stället väljer att använda för "vanliga" prillor. Du köper det i livsmedelsbutiker och kiosker som även säljer cigaretter. De flesta svenska snusarna brukar tycka att det är ett okej substitut.


Fråga: hur går man till väga för att få ett hus på island/ fastighet

Svar: Du behöver vara medborgare i Sverige eller något annat EES-land eller - om det är ett företag som köper fastigheten - ha ett företag registrerat inom EES. Du kollar fastighetsannonserna hos Vísir och Morgunblaðið (finns bara på isländska, men det borde funka hyggligt att översätta med hjälp av Google och Íslex) och hör av dig till mäklaren om du hittar något intressant. Om du har några särskilda önskemål kan du säkert be mäklaren höra av sig om en sådan fastighet skulle dyka upp. Viktigt att tänka på är att Island inte har avvecklat de kapitalkontroller som infördes i samband med finanskraschen. Kontrollerna reglerar hur du får föra in och ut valuta ur landet. Vid ett fastighetsköp kommer du därför att behöva tillstånd från Seðlabanki Íslands, den isländska centralbanken. Tillståndet är dock bara en formalitet. Tänk också på att det just nu är en bostadsbubbla i Reykjavíkområdet med skenande priser. Eftersom bostadsbristen i regionen är stor och kapitalkontrollerna utgör ett hinder för att föra ut pengar ur landet är det i stället många som investerar i fastigheter. Landsbygden har inte alls påverkats på samma sätt av bostadsbubblan. Där är priserna fortfarande normala.

Fråga: Vi är en familj som planerar att resa till Island till sommaren. Är det något speciellt man bör tänka på, när man reser med barn på Island? Finns det några speciella barnaktiviteter som rekommenderas? Våra barn är 8½ och 4½ år till sommaren och har gjort en del längre resor tidigare. 

Svar: Min erfarenhet är att barn brukar gilla Island som resmål trots att det inte finns många upplevelser som riktar in sig särskilt på barn. Men det händer mycket i naturen (varma källor, vattenfall med mera), under sommaren finns det djur överallt på landsbygden (massor av hästar, får och fåglar) och det finns mängder av bra badställen över hela landet. Det brukar de flesta tycka är annorlunda och spännande.
Island är överlag ett mycket säkert resmål. En sak som kan vara bra att ha i åtanke är att här förutsätts att den som ger sig ut i naturen är införstådd med att vissa saker kan vara farliga. Vid stup och varma källor brukar det finnas någon varningsskylt, men i Sverige hade de förmodligen varit omgivna av stängsel och andra säkerhetsåtgärder. Där kan det vara bra att ha extra uppsikt över barnen.