torsdag 19 mars 2015

Isländska vindkraftverk producerar mer el än väntat

I världen nyttjas vindkraftverk i snitt 28 procent av tiden. På Island användes förra året de två vindmöllorna vid Búrfell hela 44 procent av tiden. Energibolaget Landsvirkjun skriver i ett pressmeddelande att två platser nu är aktuella för vindkraftsparker.

På några få ställen på Island finns vindkraftverk. Än så länge är det bara en handfull och än så länge är dess andel av energiproduktionen marginell. Under förra året ökade visserligen produktionen med hela 48 procent, men landets alla vindmöllor skapar inte mer elektricitet än att det lagom skulle räcka till årsproduktionen i Höfn med 1 600 invånare.

I februari 2013 invigde Landsvirkjun två vindkraftverk vid Búrfell söder om Hrauneyjar i höglandets utkanter. De har hittills visat sig vara både pålitliga och effektiva. Möllorna nyttjades 44 procent av tiden mot genomsnittliga 28 procent i övriga världen. Dessutom fungerade 99 respektive 97,5 procent av tiden.

Landsvirkjun undersöker sedan tidigare två områden för vindkraftsparker. Den ena är just vid Búrfell längs älvarna Tungnaá och Þjórsá. Den andra är vid älven Blanda inte långt från Blönduós på nordvästra Island.