onsdag 25 mars 2015

Jón Gnarr ställer inte upp i presidentvalet

Jón Gnarr ställer inte upp i det isländska presidentvalet sommaren 2016. I en krönika i Fréttablaðið skriver han att ett avgörande skäl till beslutet är att han inte står ut med den politiska kulturen på Island som han dömer ut som sorglig och patetisk. Men Jón Gnarr utesluter samtidigt inte att han kan komma att kandidera någon gång i framtiden.

Med femton månader kvar till presidentvalet finns det alltjämt ingen som har anmält sin kandidatur. Jón Gnarr, komiker och tidigare borgmästare i Reykjavík, har varit den stora förhandsfavoriten. När han nu väljer att inte ställa upp står dörren öppen för Ólafur Ragnar Grímsson. Envisa rykten gör gällande att den sittande presidenten ännu en gång ångrat sig - och kan tänka sig ytterligare en fyraårsperiod.

Avgörande för Ólafur Ragnar Grímsson kan bli EU-frågan. Om regeringen nu lyckas få bort den från dagordningen minskar sannolikheten för att han ställer upp. Om ansökan däremot lever är det förmodligen något som kan få den uttalat EU-skeptiske presidenten att fortsätta.

Jón Gnarr redogör för sitt beslut i en krönika i Fréttablaðið. Han skriver om hur han på ungdomsvårdsskolan i Núpur i Dýrafjörður för sina kamrater i rökrummet sade att han skulle bli borgmästare eller president. Alla skrattade. Senare kunde han åtminstone skriva in ett av jobben på meritförteckningen.

I de opinionsmätningar som gjorts har Jón Gnarr varit den främsta kandidaten. På Facebook har över 6 000 personer uppmanat honom att ställa upp i presidentvalet nästa sommar.

Han skriver att han har tänkt igenom saken noga och att han "är tacksam för detta förtroende, denna vänskap och stöd". Jón Gnarr skriver vidare att flera saker står i vägen för en kandidatur. Han tror inte på gud och tänker heller inte låtsas att han gör det. Han ogillar den snobbism som omger vissa sidor av ämbetet. Och han vill inte dra in sin familj i den politiska kultur som han avskyr:
"Jag skulle gladeligen komma på premiärer, hälsa nya ambassadörer välkomna till landet, titta på operor och öppna lantbrukarnas årsstämma, hålla mottagningar och äta andlår med kungligheter i Danmark. Det som jag inte kan av detta kan jag lära mig. Men det är något annat som jag inte kan stå ut med. Jag blir uttråkad av framfusighet, fräckhet och ohyfs. Jag försöker att undvika människor som ser det som en normal del av det dagliga umgänget. Jag blir förskräckt över tanken att på detta sätt bli en del av den sorgliga och patetiska kultur som är isländsk politikkultur. Jag orkar inte stå mitt emot den fräcka karln igen. Jag kan bara inte erbjuda mig själv och min fru detta. Jag kan inte erbjuda mina pojkar detta."
Jón Gnarr skriver att han har vägt fördelar mot nackdelar. Uppdraget som president kännetecknas enligt honom främst av kravet på att vara prydlig, att uppföra sig och att dyka upp på rätt plats. Men det är också ett ämbete som låter sig formas av innehavaren.

Jón Gnarr berättar att han bland annat skulle använda residenset Bessastaðir med den intilliggande kyrkan och kyrkogården för att hålla en halloween-fest som skulle vara så storslagen att den skulle omtalas långt utanför landets gränser. Men det skulle också irritera många - "särskilt dem som tycker att värdighet och ära är viktigare än glädje och magi":
"Jag tror att jag skulle bli en fin president. Jag älskar Island och folket som bor där och vill inget hellre än att se det växa och utvecklas i framtiden. Jag tror att jag skulle bli en ganska folklig president. Men jag skulle också engagera mig på den internationella arenan. Jag skulle ta tydlig ställning i frågor om jämställdhet och mänskliga rättigheter, fredsfrågor och klimatfrågor. Jag skulle försöka använda ämbetet och mig själv för att marknadsföra Island och locka regissörer, musiker, författare, filmskapare och alla dem som har spännande och intressanta idéer att föra fram till landet. Men jag vet att jag skulle provocera många. Jag skulle vilja förändra mycket som jag tycker är stagnerat och omodernt. Jag skulle försöka komma undan det som jag tycker känns tillgjort eller snobbigt."
Samtidigt utesluter inte Jón Gnarr att han någon gång i framtiden ställer upp i presidentvalet. Men det blir alltså inte redan 2016.

Två namn som det funnits en del spekulationer runt är tidigare statsministern Þorsteinn Pálsson och tidigare utrikesministern Össur Skarphéðinsson. Bägge säger till Eyjan att de inte tänker kandidera.

Här kan du läsa mer om det kommande presidentvalet.