lördag 7 mars 2015

Kommunen säljer Seljalandsskóli - vinst går till vårdhem

I snart tio år har Seljalandsskóli vid Eyjafjöll stått tom. Nu har kommunen Rangárþing eystra bestämt sig för att sälja byggnaden. Pengarna ska gå till äldreboendet Kirkjuhvoll i Hvolsvöllur. Kommunchefen Ísólfur Gylfi Pálmason säger till Sunnlenska att det gjorts många förfrågningar om skolbyggnaden - kanske inte minst för att den ligger granne med vattenfallet Seljalandsfoss.

År 2005 lades undervisningen i Seljalandsskóli vid Eyjafjöll ned. Elevantalet var på stadig nedgång - och det sista läsåret fanns bara elva barn i skolan. Nu skjutsas i stället landsbygdseleverna till Hvolsskóli i centralorten Hvolsvöllur.

Bostadshuset bredvid skolan är bebott. Men själva skolbyggnaden har bara använts sporadiskt efter nedläggningen. Där gjordes bland annat försök med barntillsyn för lokalbefolkningen, men underlaget var för dåligt.

Nu har kommunfullmäktige i Rangárþing eystra i ett beslut kommit fram till att skolan ska säljas. Kommunchefen Ísólfur Gylfi Pálmason säger till Sunnlenska att han fått många förfrågningar om Seljalandsskóli:
"Anledningen är att detta byggnadsverk inte har använts på åratal och vi vill gärna få liv i det på nytt. ... Vi har godkänt att vinsten på försäljningen av husen går till fortsatt uppbyggnad av vårdhemmet och äldreboendet Kirkjuhvoll."
Ett skäl till intresset skulle kunna vara Seljalandsfoss - vattenfallet som ligger bara någon kilometer från skolan. Efterfrågan på övernattningsställen på den isländska sydkusten är stor. Seljalandsskóli skulle ganska enkelt kunna byggas om till ett litet hotell eller gästhem. Förutom närheten till vattenfallet ligger skolan intill ringvägen.