måndag 30 mars 2015

Landsbanki tar över Sparisjóður Vestmannaeyja

En av Islands största sparbanker går i graven när Landsbanki tar över Sparisjóður Vestmannaeyja. Krisen för sparbanken blev akut under förra veckan när det visade sig att utlåningen från kontoret i Selfoss övervärderats kraftigt. Sparisjóður Vestmannaeyja kunde inte få ihop de 1,2 miljarder isländska kronor i eget kapital som finansinspektionen Fjármálaeftirlitið krävde.

Med kontor på Hemön samt filialer i Selfoss, Höfn, Djúpivogur och Breiðdalsvík var Sparisjóður Vestmannaeyja en av Islands äldsta sparbanker och en av den handfull som överlevde finanskraschen. I helgen fick dock sparbankens drygt sextioåriga historia ett snabbt slut.

Nyligen visade det sig att Sparisjóður Vestmannaeyja övervärderat utlåningen från kontoret i Selfoss. Exakt vilka siffror det handlade om är inte känt, men utlåningen värderades i det senaste halvårsbokslutet till 8 miljarder isländska kronor. Fjármálaeftirlitið, den isländska finansinspektionen, svarade med att kräva ett kapitaltillskott på 1,2 miljarder senast i fredags.

Om inget gjordes skulle Sparisjóður Vestmannaeyja sannolikt hamnat under statlig förvaltning. Det egna kapitalet var enligt Fjármálaeftirlitið för litet för att uppfylla lagens krav. I stället för ett eget kapital på 14,7 procent var det enligt myndighetens beslut -1,1 procent.

Inte bara den övervärderade utlåningen har påverkat banken. De senaste dagarna har många kunder valt att byta bank sedan det blivit känt att Sparisjóður Vestmannaeyja riskerade att gå omkull och att spararnas insättningar därmed skulle vara i fara. Bara under förra veckan tappade sparbanken hälften av sin inlåning.

Landsbanki, Arion banki och en grupp inhemska och utländska investerare anmälde sitt intresse för att ta över Sparisjóður Vestmannaeyja. Fjármálaeftirlitið ansåg att uppgifterna om investerarna - som ville omvandla banken till ett aktiebolag - var för vaga och knuffade sparbanken i Landsbankis riktning. Landsbanki var också sparbanksledningens val.

Efter förhandlingar under helgen står det nu klart att Landsbanki med omedelbar verkan tar över Sparisjóður Vestmannaeyja. Sparbankens stiftelsekapital värderas enligt ett pressmeddelande preliminärt till 332 miljoner isländska kronor. Ägarna ersätts med 0,15 procent av aktierna i Landsbanki.

Landsbankis övertagande innebär inga direkta förändringar för varken kunder eller anställda. Sparisjóður Vestmannaeyjas kontor har i dag öppet som vanligt. Utan Landsbankis övertagande hade sparbanken kanske inte kunnat öppna - åtminstone inte för utbetalningar eftersom Sparisjóður Vestmannaeyja i praktiken var bankrutt.

Sedan tidigare har Landsbanki kontor i både Selfoss och Höfn. De kommer nu att slås ihop och uppsägningar är att vänta. Sannolikt är även jobb på huvudkontoret på Hemön i farozonen. Olika typer av administrativa tjänster som Landsbanki har på andra orter försvinner förmodligen.

De senaste åren har Landsbanki stängt en rad kontor på landsbygden med hänvisning till att kostnaderna för det begränsade kundunderlaget är för stora. Därför vore det heller inte överraskande om ledningen så småningom bestämmer sig för att avveckla kontoren både i Breiðdalsvík och Djúpivogur.

Långt ifrån alla ryktas dock vara nöjda med övertagandet. Vissa av sparbankens ägare sägs undersöka möjligheterna att på något sätt stämma staten för hanteringen av Sparisjóður Vestmannaeyja.

Den övervärderade utlåningen är inte den enda smällen som drabbat Sparisjóður Vestmannaeyja den senaste tiden. I december förra året sparkades kontorschefen i just Selfoss efter ett misstänkt bedrägeri. Enligt misstankarna ska kontorschefen ha fört över 6,7 miljoner av bankens pengar till ett eget konto. Fallet är färdigutrett hos polisen och åklagare ska nu ta beslut om åtal.

Här kan du läsa mer om Landsbankis nedläggningar av kontor på landsbygden.