onsdag 4 mars 2015

Nytt fall av scrapie-smitta bland isländska får

Får på en gård utanför Varmahlíð på norra Island har drabbats av scrapie. Det är andra gången inom loppet av en månad som sjukdomen upptäcks i regionen. Djuren kan dock inte ha smittat varandra eftersom de tillhör olika smittskyddszoner. Fåren kommer nu att avlivas samtidigt som gården saneras. Det uppger Matvælastofnun i ett pressmeddelande.

För första gången på fem år upptäcktes nyligen scrapie-smitta bland isländska får. De drabbade djuren fanns på gården Neðra Vatnshorn utanför Hvammstangi. Nu har ytterligare ett fall upptäckts. Den hår gången gäller det gården Valagerði utanför Varmahlíð.

Avståndet mellan de drabbade gårdarna är bara omkring tre mil fågelvägen. De ligger dock i olika smittskyddszoner, och det är i lag förbjudet att flytta djur mellan olika zoner. Det finns inget som tyder på att de kan ha smittat varandra. I stället betraktar Matvælastofnun fynden som ett bevis på att smittan är svår att utrota.

Scrapie-smittan upptäcktes sedan bonden på Valagerði misstänkt att tre tackor drabbats. Samtliga tre avlivades. Analysen visade att samtliga bar på smittan. Det är inte första gången som scrapie finns i regionen, men det är första gången som sjukdomen påträffas på Valagerði.

Fåren på Valagerði kommer att avlivas samtidigt som gården saneras.

Här kan du läsa mer om scrapie-smittan på Neðra Vatnshorn.