onsdag 4 mars 2015

Piratpartiet tredje störst på Island

Piratpartiet seglar förbi Ljus framtid, Gröna vänstern och Framstegspartiet och är nu Islands tredje största parti. I Capacent Gallups senaste väljarbarometer får Piratpartiet 15,2 procent, en ökning med 3,5 procentenheter. Det är Piratpartiets högsta opinionssiffror någonsin. Självständighetspartiet behåller dock positionen som landets största parti med bred marginal.

I parlamentsvalet för snart två år sedan stod det först på småtimmarna klart att Piratpartiet faktiskt klarat femprocentsspärren till alltinget. På valvakan var det däremot ganska dystert eftersom det då såg ut som att Piraterna skulle bli utan mandat - trots opinionssiffror långt över spärren veckorna före valet.

Mönstret upprepade sig i förra vårens kommunalval. I Reykjavík såg det i opinionsmätningarna ut som att Piratpartiet skulle kunna få två representanter i fullmäktige, men det blev i slutändan bara en. Förklaringen är att partiet främst har unga väljare - och de är mest benägna att skolka från att rösta.

Unga väljare förtidsröstar däremot i större utsträckning. Och det var förtidsrösterna - som räknas sist - som tog Piratpartiet över spärren i alltingsvalet våren 2013.

Sedan alltingsvalet har Piratpartiet ökat väljarstödet med 10 procentenheter. I Capacent Gallups februarimätning når partiet en ny rekordsiffra i opinionen. Piratpartiet vinner 3,5 procentenheter jämfört med januarimätningen. Därmed är Piratpartiet det tredje största partiet i landet.

Framstegspartiet har gjort motsatt resa och tappat mer än 10 procentenheter. Regeringspartiet backar nu 1,8 procentenheter till 11 procent - och är därmed minst av de sex partierna i alltinget.

Självständighetspartiet är med god marginal alltjämt Islands största parti. Väljarstödet är nu 26,1 procent, en nedgång med 0,8 procentenheter.

Socialdemokraterna backar 1,4 procentenheter till 17,1 procent, men behåller ändå ställningen som största oppositionsparti. Ljus framtid ökar med 0,4 procentenheter till 13,3 procent medan Gröna vänstern ökar med 0,1 procentenheter till 11,2 procent.

Övriga partier får 6 procent.

Stödet för regeringen minskar med 0,2 procentenheter till 37,1 procent. Därmed säger sig exakt lika många stå bakom koalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet som partiernas sammanlagda opinionssiffror.

Av de tillfrågade ville eller kunde 12,3 procent inte uppge vilket parti de hade röstat på vid ett alltingsval. Ytterligare 10,5 procent svarade att de skulle rösta blankt eller inte rösta alls.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.