torsdag 5 mars 2015

Polisen öppnar Dettifoss och Jökulsárgljúfur för besökare

Polisen öppnar nu väg 862 och 864 för trafik. Därmed blir det åter tillåtet att besöka Dettifoss och Jökulsárgljúfur. Anledningen till att avspärrningarna hävs är att vulkanutbrottet vid Holuhraun upphört samtidigt som det inte finns några indikationer på ett nära förestående utbrott i Bárðarbunga. Det uppger Almannavarnir i ett pressmeddelande.

I fredags upphörde Bárðarbungas utbrott vid Holuhraun efter 180 dagar. Området mellan norra Vatnajökull och fram till ringvägen är dock alltjämt stängt för allmänheten. Ett beslut om att häva eller minska restriktionerna kan komma först på tisdag. Än så länge anses vulkangaserna från utbrottet utgöra en alldeles för stor risk för att besökare ska kunna tillåtas.

Polisen öppnar däremot området norr om ringvägen för trafik. Det innebär att vägarna 862 och 864 inte längre ingår i förbudszonen. Beslutet gör det möjligt att besöka Dettifoss och Jökulsárgljúfur från både den västra och den östra sidan av Jökulsá á Fjöllum. Tidigare var enbart väg 862 öppen för trafik fram till Dettifoss.

Skälet till beslutet är att vulkanutbrottet vid Holuhraun upphört samtidigt som det inte finns några tecken på ett nära förestående utbrott i Bárðarbunga. Vid ett nytt utbrott skulle dock Dettifoss och Jökulsárgljúfur riskera att drabbas av stora översvämningar. Besökare uppmanas därför att inte uppehålla sig i området längre än nödvändigt och att ha med sig mobiltelefon för att kunna få besked om en eventuell evakuering.

I dagsläget är både väg 862 och 864 igensnöade och oframkomliga. Väg 862 kan plogas från ringvägen till Dettifoss, men norra delen av 862 och hela 864 öppnas sannolikt inte förrän till våren.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.