söndag 8 mars 2015

Skolan i Laugarbakki blir hotell

I somras ringde det ut från Laugarbakkaskóli för sista gången. När höstterminen började flyttades alla elever till grundskolan i Hvammstangi. Nu står det klart att byggnaderna i Laugarbakki inte kommer att stå tomma länge till. Kommunen har sålt skolan till ett par som tänker förvandla den till ett året runt-hotell.

Som mest hade Laugarbakkaskóli på västra Island 130 elever. Många kom just från Laugarbakki, men många elever kom också från landsbygden. Eftersom kommunikationerna i regionen är begränsade bodde många landsbygdselever på skolan redan från unga år.

I somras valde kommunfullmäktige i Húnaþing vestra att lägga ned skolan. Eleverna fick i stället börja på grundskolan i Hvammstangi.

Skolan övergavs dock inte direkt. Under somrarna förvandlas Laugarbakkaskóli till ett av hotellen i kedjan Edda hótel - där samtliga är elevhem vid landsbygdsskolor som under sommarlovet nyttjas av turister. Även i sommar får Laugarbakkaskóli samma uppgift.

I oktober tar nya ägare över fastigheterna - skolan, elevhem, matsal, idrottshall och bostäder - på 4 000 kvadratmeter och marken på 1,5 hektar. Tómas Kristjánsson och Sigrún Guðmundsdóttir har enligt ett pressmeddelande köpt Laugarbakkaskóli av Húnaþing vestra. Den gamla skolan ska nu bli ett helårshotell.

Hotellet skapar sex till åtta arbetstillfällen, och ytterligare tiotalet jobb under högsäsongen. De nya ägarna kommer också att bygga om lokalerna så att antalet rum ökar från dagens 28 till 50.