måndag 9 mars 2015

Súðavík utan butik i över ett halvår

När den enda livsmedelsbutiken i Súðavík bommade igen i somras sade sig kommunchefen Pétur Georg Markan inte ha bråttom med att hitta en ny ägare. Ett drygt halvår senare står lokalerna fortfarande tomma. Och sedan dess har det varken funnits någon dagligvaruhandel eller någon restaurang på orten.

Under de senaste femton åren har var femte invånare lämnat Súðavíkurhreppur i Västfjordarna. Samtidigt har turismen i regionen ökat kraftigt. Det har dock inte varit tillräckligt för att behålla mycket av den service som tidigare fanns på orten. Kommunen har 202 invånare varav 171 är bosatta i själva Súðavík.

År 2012 stängde Landsbanki kontoret i Súðavík. Därmed blev orten utan bankkontor. Även postkontoret - som delade lokaler med Landsbanki - hade försvunnit om inte kommunen hade gått in och flyttat servicen till kommunhuset.

Länge fanns det två restauranger i Súðavík: Amma Habbý och Jón Indíafari. Amma Habbý sattes ut till försäljning våren 2013 utan att någon ny köpare nappat. Prislappen är enligt annonsen 8,5 miljoner isländska kronor. Restaurangen håller dock öppet under de tre sommarmånaderna. Jón Indíafari bommade igen i juli förra året - och någon ny ägare har inte hittats.

Livsmedelsbutiken i Súðavík har de senaste åren genomgått flera ägarskiften. De senaste ägarna, som även drev Jón Indíafari, valde i somras att sluta av personliga skäl. Pétur Georg Markan, kommunchef i Súðavíkurhreppur, sade då till Bæjarins Besta att det var viktigare för kommunen - som äger lokalerna - att hitta en varaktig handlare än en snabb lösning:
"Det viktigaste är att säkra är att den som tar vid driften tänker sig att hålla på med det här länge och därför är det ingen brådska hos oss. Detta är en god möjlighet för de rätta människorna att ta över. Detta kan till exempel vara ett bra steg för en samspelt familj att ta hand om driften i ett unikt fiskeläge, där förskoleplatserna är gratis, friheten är stor och när en går på promenad går det om man lyssnar noga kanske att höra toner från Mugisons kommande skiva. Detta är en god familjeaffär för intresserade människor och det kan vara ett gott alternativ för rätt part."
Drygt sju månader senare står lokalerna fortfarande tomma. Visserligen är det knappt en halvtimmes körning till Ísafjörður och det finns bussförbindelser mellan orterna. Under vintern är det inte sällsynt att vägen till Ísafjörður är stängd. Den passerar nämligen ett område i utkanten av Súðavík där lavinfaran är stor.

Pétur Georg Markan säger till Bæjarins Besta att han fått ett antal förfrågningar om att ta över butiken och restaurangen. Hittills har dock intresset inte lett fram till någon ny ägare. Enligt Pétur Georg Markan handlar det inte om att det är för svårt att driva verksamheten i en liten ort som Súðavík:
"Det är mycket hellre så att de rätta människorna inte har hittats. Detta är till exempel en fantastisk möjlighet för familjer att förena familjens krafter i en arbetsuppgift. Här har vi en av de bästa och nyaste butiksställena i Västfjordarna, en fullt utrustad restaurang och ett samhälle som är redo att ge det stöd och den hjälp som behövs för att driften ska gå runt."
Här kan du läsa mer om det försämrade serviceutbudet i Súðavík.