tisdag 3 mars 2015

Två utspel mot isländska muslimer - två olika reaktioner

En kartläggning av alla isländska muslimers bakgrund med syfte att förhindra terrordåd. Det föreslog Ásmundur Friðriksson - men sågades snabbt av Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson. Ett förbud mot att bygga moskéer på Island och återkallande av en moskétomt i Reykjavík. Det föreslog Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir - men Framstegspartiets ordförande Sigmundur Davíð Gunnlaugsson fördömde i stället medierapporteringen.

Slavägare och hallickar. Så refererar Svanur Guðmundsson, Framstegspartiets kampanjledare i Reykjavík, till de två asylsökande som smutskastades av avhoppade inrikesministern Hanna Birna Kristjánsdóttirs närmaste rådgivare. Påståendena är ett eko av de uppgifter som läcktes till medierna för att svartmåla de asylsökande.

Persónuvernd konstaterade nyligen i ett beslut att Sigríður Björk Guðjónsdóttir, polischef på Suðurnes som senare fick samma jobb i Reykjavík, bröt mot lagen när hon lämnade ut sekretessbelagda uppgifter om de asylsökande till rådgivaren Gísli Freyr Valdórsson. Myndigheten pekar ut flera brister i agerandet och fastslår att hon inte hade rätt att lämna ut informationen.

Ändå hävdar Sigríður Björg Guðjónsdóttir i ett uttalande att hon inte brutit mot lagen och att hon därför inte ser någon anledning att avgå. Inrikesminister Ólöf Nordal sade i går i alltinget att hon hade förtroende för polischefen.

På Facebook nöjer sig inte Svanur Guðmundsson enligt Stundin med att kalla de asylsökande för "slavägare och hallickar". Han ifrågasätter också varför turerna kring medieläckan fått så mycket uppmärksamhet. Enligt Svanur Guðmundsson borde det inte finnas någon som helst sekretess för asylsökande.

Inom Framstegspartiet är han långt ifrån ensam om sina åsikter. Alltingsledamoten Vigdís Hauksdóttir har tidigare argumenterat både för obligatorisk fotboja och avskaffad sekretess. Och partiets kommunpolitiker i Reykjavík, Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir och Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir, har gjort sig kända för rasistiska utspel främst riktade mot muslimer.

De främlingsfientliga uttalandena från kommunpolitikerna i Reykjavík har fördömts av tunga namn från Framstegspartiets liberala flygel - som utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson, socialminister Eygló Harðardóttir och alltingsledamoten Jóhanna María Sigmundsdóttir. Men statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har varit tyst.

När Framstegspartiet i Reykjavík förra våren kom med en mängd rasistiska utspel sade sig Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inte känna till dem. När han väl uttalade sig efter valet hävdade han att medierapporteringen var missvisande. Om de främlingsfientliga kommentarerna sade han ingenting.

Inte heller har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson reagerat på Svanur Guðmundssons uttalanden.

Om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson - som av partikamrater själv anklagats för fördomar gentemot utlänningar - vill hålla dörren öppen för att göra främlingsfientligheten till Framstegspartiets officiella linje återstår att se. Något sådant kommer dock knappast att ske utan en öppen konfrontation med den liberala falangen.

Vad som gör agerandet så intressant är hur Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson hanterade en liknande situation. När alltingsledamoten Ásmundur Friðriksson förespråkade terrorutredningar av samtliga muslimer fick han snabbt mothugg av ett antal tunga namn. Bjarni Benediktsson sade att sådana utredningar hade stått i strid med de löften som finns i partiprogrammet om att respektera mänskliga rättigheter och att motarbeta diskriminering.

Det ena regeringspartiets ledare svarade alltså med ett snabbt fördömande. Den andra svarade inte alls.

Efter terrordåden i Köpenhamn i år tog Ásmundur Friðriksson på nytt upp frågan i alltinget - men den här gången utan att peka ut muslimer som grupp. I talarstolen beklagade han sig också över att yttrandefriheten på Island bara tycktes gälla somliga.

Här kan du läsa mer om Ásmundur Friðrikssons utspel.