fredag 6 mars 2015

Vulkanolog: Holuhraun en dödsfälla för besökare

Satellitbild över Island från torsdagen.
Holuhraun syns tydligt som det svarta
området på östra höglandet.
Foto: Nasa/Modis
Magma finns fortfarande i kratern vid Holuhraun - och den är upp till 700 grader varm. Kraterns högsta topp är 70 meter och huvudkratern är 700 meter lång. Det är några av de observationer som gjorts av forskare på plats sedan Bárðarbungas utbrott upphörde förra fredagen. Vulkanologen Ármann Höskuldsson tror att ett nytt utbrott snart är att vänta.

För en vecka sedan slutade Bárðarbungas utbrott vid Holuhraun efter att ha varat i 180 dagar. Än så länge är området stängt för allmänheten. Mycket tyder också på att det kommer att dröja innan Holuhraun öppnas för besökare. Än så länge utgör giftiga vulkangaser ett stort problem. En annan risk är faran för ett nytt vulkanutbrott i området.

Vulkanologen Ármann Höskuldsson är en av de forskare som gjort olika undersökningar vid Holuhraun. Han säger i Morgunblaðið att huvudkratern är mellan 600 och 700 meter lång. Kraterns högsta topp är 70 meter:
"Här är det bara en tom krater som syns, men det ryker ur den här och där. Detta är gigantiskt men samtidigt vackert att se."
Ármann Höskuldsson tror inte att den vulkaniska aktiviteten i området är över. Kratern är fortfarande fylld av magma även om det inte tillkommer någon ny magma. Den slutsatsen drar han eftersom det är 600 till 700 grader varmt i kratern. Ármann Höskuldsson säger till Vísir att det gör läget mycket allvarligt. Vid ett nytt magmainskott blir följden sannolikt ett nytt utbrott:
"Så länge som jordskalvsaktiviteten pågår i glaciären finns det inget skäl att räkna med annat än att det blir något av det. ... Kanske får vi en eller två månader i ro. Så länge som systemet är kokhett är det så lite som behövs. Nästa utbrottet blir inte som den här grejen som började med skalv och väsen. Det börjar bara direkt."
Vid Holuhraun finns alltjämt stora mängder giftiga vulkangaser. Ármann Höskuldsson säger till Vísir att det är förenat med livsfara att befinna sig i området utan rätt utrustning. Om det är vindstilla kan giftgaserna att lägga sig på låg höjd och därmed utgöra en akut hälsorisk. Han befarar också att ett nytt vulkanutbrott kan komma när som helst - och den här gången utan förvarning och utan tid för evakuering:
"Om människor är i området och det inte blåser så är detta en dödsfälla. Så är det. Så är det också denna risk med att hela systemet är kokhett. Om det är någon där när nästa utbrott så vet den inte inget om det förrän det börjar."
Jordskalvssvärmen vid Bárðarbunga pågår alltjämt och har snart varat i sju månader. I onsdags registrerades 94 jordskalv i området. Det kraftigaste uppmättes till 2,9 vid Herðubreið medan det största vid Bárðarbunga hade en magnitud på 2,0. I går var antalet skalv 43 med en topp på 1,7.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.