
Sedan Färöarna bakom ryggen på Island kom överens med EU om kvoter för makrillfisket i Nordatlanten ser det ut som att de enats även om kolmule. Men den här gången har också Norge lämnats utanför.
Vid veckans förhandlingsrunda i irländska Clonakilty krävde EU och Färöarna tillsammans 83,8 procent av den totala kvoten för kolmule. Tidigare har deras gemensamma andel varit 56,63 procent, där EU haft 30,5 procent och Färöarna 26,13 procent.
Förslaget från EU och Färöarna var att Ryssland - som inte räknas som en havsnation men av tradition ändå tilldelas kvoter i området - skulle få behålla sin andel på 7 procent, en andel som skulle gå utanför en eventuell uppgörelse mellan havsnationerna Island, Färöarna, EU och Norge. Däremot skulle det norska och isländska fisket mer än halveras.
Island skulle enligt EU och Färöarna minska fisket till 4,8 procent av den totala fångstkvoten. I dag är Islands andel 17,63 procent. Norge skulle gå från dagens 25,75 procent till 11,4 procent.
Både Norge och Island avvisade förslaget. Fiskeminister Sigurður Ingi Jóhannsson har för 2015 sedan tidigare utfärdat en kvot baserat på andelen 17,63 procent. Norge har redan fångat en stor del av kvotandelen och planerar dessutom för att fiska ytterligare 10 procent av den totala kvoten eftersom avtalet mellan länderna håller på att kollapsa.
Den färska konflikten om fisket av kolmule påminner om makrillkriget mellan länderna. När parterna inte kommit överens om fångstmängder och kvoter har resultatet blivit ett ständigt överfiske.
Färöarna avser att kalla till en ny förhandling före midsommar. Nästa år är det Island som leder förhandlingarna om fisket av kolmule i Nordatlanten.
Island fiskade förra året totalt drygt 182 000 ton kolmule till ett värde av 4,7 miljarder isländska kronor. Fiskets totala värde var 136,1 miljarder där torsk svarade för 39 procent av intäkterna. Kolmule var ekonomiskt den sjunde viktigaste arten efter torsk (52,9 miljarder), makrill (15,2 miljarder), större kungsfisk (13,1 miljarder), kolja (10,3 miljarder), sill (5,9 miljarder) och hälleflundra (5,1 miljarder).
Kolmule kallas också blåvittling.
Kolmule kallas också blåvittling.