fredag 10 april 2015

Hissen fortsätter lyfta intäkterna för Hallgrímskirkja

Över en halv miljon besökare och över 100 miljoner isländska kronor i intäkter. Hallgrímskirkja i Reykjavík är en av Islands populäraste turistattraktioner - och var fjärde besökare tar hissen upp i tornet. Kyrkans popularitet gör att intäkterna överstiger kostnaderna för det årliga underhållet, rapporterar Vísir.

När det talas om Islands främsta turistattraktioner brukar det handla om Geysir, Gullfoss, Þingvellir och Blå lagunen. Men lika populär är Hallgrímskirkja i Reykjavík. Kyrkan hade under 2013 totalt 450 000 besökare. Chefen Jónanna Björnsdóttir säger till Vísir att hon räknar med att antalet förra året ökade med minst 20 procent.

Under 2013 hade kyrkan i snitt 1 200 besökare om dagen. Sammanlagt tog under hela året 114 000 gäster hissen upp i Hallgrímskirkjas torn. Varje resa kostar 800 isländska kronor. Därmed drog kyrkan in 90 miljoner isländska kronor på turerna.

Årsredovisningen för 2014 är enligt Vísir ännu inte färdig, men utvecklingen tyder på att intäkterna enbart från resorna med hissen upp i tornet överstiger 100 miljoner isländska kronor.

Färderna täcker därmed en stor del av Hallgrímskirkjas utgifter. Kostnaden för underhåll beräknas i år uppgå till 35 miljoner. Förra året kostade det cirka 400 miljoner att driva kyrkan - med kostnader för värme, el, löner och amorteringar på lån.

Tillströmningen av turister gör också så att kyrkan kan vara öppen längre. Under sommarmånaderna håller Hallgrímskirkja öppet dagligen från 9 till 21. Från september till maj är kyrkan öppen från 9 till 17.

Jónanna Björnsdóttir säger till Vísir att kyrkan håller på att installera räkneutrustning som ska hålla koll på det exakta antalet besökare. Hennes bedömning är att ökningen fortsätter även i år. I dag har Hallgrímskirkja enligt Jónanna Björnsdóttir lika många besökare under en vinterdag som den hade under en sommardag för bara två år sedan.

Här kan du läsa mer om Hallgrímskirkja.