fredag 3 april 2015

Hrísey utan butik på nytt - och pensionatet Brekka till salu

Öborna på Hrísey står ännu en gång utan butik sedan Júllabúð bommade igen för tre veckor sedan. Och den här gången väntar ingen nyöppning av öns enda livsmedelsbutik. Ägaren Júlíus Freyr Theódórsson säger till Vikudagur att kundtillströmningen varit för dålig. Han tänker även sälja restaurangen och gästhemmet Brekka.

Att hålla liv i lanthandeln på Hrísey har varit ett ständigt bekymmer för Júlíus Freyr Theódórsson sedan han tog över den för snart fyra år sedan. I dag är 172 personer folkbokförda på ön, men året runt-befolkningen är omkring 130 invånare. Eftersom många arbetar på fastlandet i Akureyri eller Dalvík handlar de också där.

I höstas tog Júlíus Freyr Theódórsson även över restaurangen och pensionatet Brekka. Under sommarmånaderna är bägge öppna dagligen. Under vintern har de nya ägarna försökt locka besökare till helger. Restaurangen har varit öppen under luncher samt fredags- och lördagskvällar.

Förhoppningen med att även driva Brekka var att få vissa stordriftsfördelar. Nu står det klart att det inte blev så. Lanthandeln Júllabúð stängdes den 10 mars och det finns i dagsläget inga planer på att öppna på nytt. Júlíus Freyr Theódórsson säger till Vikudagur att han även kommer att lämna Brekka, som har lagts ut till försäljning. Prislappen är enligt mäklarannonsen 29,9 miljoner isländska kronor.

Ingimar Ragnarsson, ordförande för kvartersnämnden på Hrísey, säger till Vikudagur att det är negativt för ön att det inte finns någon butik. Inte heller han vet när eller om lanthandeln kan öppna igen.

Här kan du läsa mer om butiksproblemen på Hrísey.