torsdag 2 april 2015

Isländskt sommarjobb: Vittja laxnät på en öde ö i Þjórsá

En knapp mil innan älven Þjórsá rinner ut i Atlanten ligger den lilla ön Traustholtshólmi. Där finns nu möjligheten till ett unikt sommarjobb. Ägaren efterlyser nämligen en person som i två månaders tid kan vittja laxnäten två gånger om dagen. För några timmars jobb fyra dagar i veckan får sommarjobbaren den öde ön nästan helt för sig själv.

Den 23 mil långa Þjórsá är Islands längsta älv. Glaciärälven rinner ut i havet ungefär mitt emellan Stokkseyri och Þykkvibær på sydkusten. Þjórsá är känt för sitt laxfiske.

I Þjórsá finns flera mindre öar. En av de större är Traustholtshólmi en knapp mil från älvens mynning. Vid den närmaste punkten är inte fastlandets strand mer än 150 meter bort. Det är dock tillräckligt för att ön ska vara öde större delen av året.

Nu efterlyser ägaren på Facebook en sommarjobbare som mellan den 10 juni och 10 augusti kan vittja laxnäten. Näten får ligga ute mellan tisdag morgon och fredag kväll. De ska vittjas två gånger om dagen.

Att ta hand om fångsterna tar en till två timmar åt gången. Det handlar alltså om några timmars jobb fyra gånger i veckan. Resten av tiden kan den som får uppdraget njuta av att ha Traustholtshólmi nästan för sig själv. Ägaren besöker ön på helgerna, men i övrigt är det bara fåglarna som kommer att göra sommarjobbaren sällskap.

På Traustholtshólmi finns ett litet hus som nätvittjaren får nyttja. Det finns också en båt för den korta resan mellan ön och fastlandet. Huset är inte anslutet till det vanliga elnätet, men där finns tillräckligt för att kunna ladda en bärbar dator och att surfa på nätet.

Det sommarjobb som nu utannonserats på Facebook tillhör tveklöst Islands märkligaste. Det finns dock andra tillfälliga uppdrag av liknande karaktär. Ett är till exempel att se om väderstationen på Æðey i Västfjordarna under den del av året som den familj som äger öns enda gård inte är på plats.