lördag 25 april 2015

Konstnär färgade Strokkur rosa - misstänks för brottSom en hyllning till naturen och en födelsedagspresent till sig själv färgade Marco Evaristti gejsern Strokkur rosa. Nu riskerar den 50-årige konstnären att få tillbringa helgen hos polisen. Att hälla fem liter röd livsmedelsfärg i Strokkur är sannolikt ett brott mot naturskyddslagen. Marco Evaristti väntas förhöras under dagen.

Tidigt i går morse hällde Marco Evaristti fem liter röd livsmedelsfärg i Strokkur. Han var då själv vid gejsern. Under de första utbrotten var vattnet rosa, men färgen försvann under morgonen. De enda spåren var rosa färgfläckar runt Strokkur.

Marco Evaristti säger i Morgunblaðið att han fyller 50 år i dag och att han gjorde det både för att fira sig själv och för att ge naturen en kärleksförklaring:
"Jag gjorde det eftersom jag är målare, landskapsmålare, men jag använder inte målarduk utan målar direkt på naturen. ... Jag ber inte om lov eftersom jag inte tycker att naturen tillhör någon. Jag är en yttrandefrihetens man och jag tycker inte att naturen tillhör någon utan alla. ... Jag får utsmycka moder natur. Om jag älskar en kvinna ger jag henne en diamantring. Det är vackert att utsmycka hennes finger eftersom jag älskar henne. Och därför utsmyckar jag naturen eftersom jag älskar den."
Den chilenske konstnären berättar i Morgunblaðið att han var på plats vid Strokkur kvart över fyra på morgonen. Därefter väntade han på att solen skulle gå upp. Strax före halv sex hällde han livsmedelsfärgen i Strokkur. Han var då fortfarande ensam på platsen. Marco Evaristti hävdar att färgen ska vara helt ofarlig. Han kallar färgningen för ett konstverk som han gett namnet Pink State.

Nu misstänks Marco Evaristti för brott mot naturskyddslagen. Han kommer enligt RÚV att förhöras under helgen.

Det är inte första gången som Marco Evaristtis agerande blir föremål för en polisutredning. Förra året färgade han på samma sätt ett norskt vattenfall och dömdes då till 15 dagars fängelse. Mest uppmärksammad blev sannolikt en utställning i Köpenhamn år 2000 då han placerade guldfiskar i tio inkopplade mixrar. Besökarna hade alltså möjlighet att genom en knapptryckning förvandla guldfiskarna till mos. Utställningens kurator åtalades för djurplågeri men friades.

Garðar Eiríksson, talesperson för markägarnas förening vid Geysirområdet, säger till Vísir att Marco Evaristti genom sitt agerande utsätter både sig själv och naturen för stora risker. Strokkur är en del i ett mycket känsligt system som riskerar att skadas när människan väljer att experimentera med det:
"Han gör detta utan något samråd eller tillstånd och vi beklagar denna fördumning. Han tar sig in dit där det är kokande vatten och kan vara mycket farligt. Han respekterar varken föreskrifter eller förbud och visar att det inte är möjligt att ha dessa pärlor utan tillsyn."
Ovan kan du se hur Strokkurs rosafärgade utbrott såg ut.