söndag 19 april 2015

Magmarörelser i Bárðarbunga synliga först efter månader

Minst ett par månader dröjer det innan det går att se om Bárðarbunga rör sig mot ett nytt utbrott. Om ny magma strömmar in i magmakammaren tar det tid innan det återspeglas i form av landhöjning eftersom det sker på stora djup och över ett vidsträckt område. Det säger geofysikern Páll Einarsson i Vísir.

Vulkanutbrottet vid Holuhraun pågick i nästan sex månader. Under perioden inträffade dessutom minst fyra ytterligare utbrott i Bárðarbungas vulkaniska system - ett på öppen mark mellan Dyngjujökull och Holuhraun, och tre under glaciären som alla var för svaga och kortvariga för att nå ytan.

Jordskalvssvärmen i området har varat i över åtta månader. Inledningsvis skakades området kring Bárðarbunga av över tusen skalv om dagen. Nu handlar det bara om något tiotal. Ett skalv med en magnitud på minst 5 har inte inträffat på över tre månader.

Än så länge är det för tidigt att avgöra om Bárðarbunga har börjat förbereda sig för ett nytt utbrott. Páll Einarsson, professor i geofysik vid Háskóli Íslands, säger till Vísir att det kommer att dröja några månader innan det går att se om ny magma har börjat fylla vulkanens magmakammare:
"Det är inget som nu verkar vara omedelbart förestående, men vi väntar faktiskt på att se tecken på om fjället har börjat samla sig till nästa utbrott eller inte. Om det inte samlar sig så är det naturligtvis många år tills det blir ett nytt utbrott, men om det har börjat samla sig eller gör det vore det sannolikt kortare till nästa utbrott."
Eftersom magma strömmar in i magmakammaren på stora djup och över ett stort område tar det tid innan det resulterar i någon mätbar landhöjning.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.