söndag 19 april 2015

Misstänkta knarkkurirer fortsatt i häkte

Tio kilo MDMA, nio kilo amfetamin och 0,2 kilo kokain fanns i bagaget hos de två kvinnor som på långfredagen greps på flygplatsen i Keflavík. Strax därefter greps en isländsk man på ett hotellrum i Reykjavík. Alla tre fick sin häktningstid förlängd i torsdags. Ett bekymmer för myndigheterna är att en av kvinnorna bara är 17 år.

När de två nederländska kvinnorna - som är mor och dotter - stoppades med nästan tjugo kilo narkotika i bagaget var det ett beslag större än vad tullen hittade under hela förra året. Den äldre kvinnan har besökt Island vid åtminstone ytterligare två tillfällen de senaste månaderna. Det är därför inte osannolikt att hon tidigare fört in narkotika i landet.

Storleken på beslaget - tio kilo MDMA, nio kilo amfetamin och 0,2 kilo kokain - gör att polisen enligt Fréttablaðið tror att såväl kvinnorna som mannen bara fungerat som kurirer. Mannen är sedan tidigare känd av polisen, men enbart för inblandning i mindre brottslighet. De tros inte ha planerat eller finansierat smugglingen.

De två kvinnorna greps på flygplatsen i Keflavík under långfredagen då de anlände med ett plan från Amsterdam. Mannen greps samma dag på ett hotellrum i Reykjavík. Hans uppgift var att ta emot narkotikan. Polisen misstänker att han därefter skulle överlämna den till beställaren av smugglingen.

Exakt hur det gick till när mannen greps är inte känt. Polisen ska enligt uppgifter ha lyckats lura honom till hotellet där han trodde att han skulle ta emot narkotikan från de två kvinnorna. I stället ska polisen ha väntat på honom.

Alla tre fick vid Héraðsdómur Reykjavíkur i torsdags sin häktningstid förlängd.

Ett bekymmer för myndigheterna är att dottern bara är 17 år. De första dagarna i häktet hölls hon isolerad innan hon flyttades till en vanlig cell. Av utredningsskäl vill polisen inte att hon ska ha kontakt med modern. Samtidigt är hon enligt isländsk lag ett barn.

Sannolikt är att 17-åringen inom de närmaste dagarna tas om hand av barnavårdsmyndigheterna. Modern fick däremot häktningstiden förlängd med fyra veckor. Bägge sitter just nu på fängelset i Kópavogur, skriver Fréttablaðið.

Här kan du läsa mer om smugglingsförsöket.