söndag 12 april 2015

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson omvald som ordförande

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson omvaldes i går som ordförande för Framstegspartiet. Även vice ordföranden Sigurður Ingi Jóhannsson och sekreteraren Eygló Harðardóttir fick nytt förtroende av partikongressen. Inget av de tre toppnamnen utmanades på allvar om sina poster. Samtliga fick över 90 procent av rösterna.

Framstegspartiet är åter ett parti för runt var tionde islänning. Trots de usla opinionssiffrorna satt hela partitoppen säkert under gårdagens val vid partikongressen i Reykjavík. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har ändå återtagit statsministerposten för partiets räkning. Därför har det hittills inte talats om någon kris för partiet under kongressen.

Med 98,2 procent av rösterna omvaldes Sigmundur Davíð Gunnlaugsson till ordförande i ytterligare två år. Óskar Guðmundsson från Mosfellsbær anmälde sig under kongressen som motkandidat. Vid förra årets kommunalval var han nummer sju på partiets lista i Mosfellsbær. Eftersom kandidaturen inte föregicks av någon kampanj blev valet av den sittande ordföranden närmast en formalitet. Samtliga deltagare vid partikongressen var också valbara.

Sigurður Ingi Jóhannsson omvaldes till vice ordförande med 90,5 procent av rösterna. Eygló Harðardóttir fick nytt förtroende som sekreterare med 92,2 procent av partikongressens röster.

Här kan du läsa mer om Framstegspartiets kongress.