
Efter påskledigheten kommer oppositionens förslag om en folkomröstning om EU-förhandlingarnas framtid att behandlas i alltinget. Hittills har EU-frågan varit ett ständigt bekymmer för regeringen. Inget tyder heller på att det skulle vara på väg att ändras nu.
Inför valet till alltinget våren 2013 utlovade både Självständighetspartiet och Framstegspartiet en folkomröstning om förhandlingarna med unionen skulle återupptas eller stoppas för gott. En majoritet av islänningarna vill att förhandlingarna ska fortsätta och frågan om medlemskap avgöras i en folkomröstning. Det är inte alls vad regeringen vill.
Så länge som islänningarna enligt den sittande regeringen har "fel" åsikt i frågan kommer det därför inte att bli någon folkomröstning. Skulle däremot opinionen vända skulle regeringen knappast ha något emot att rösta bort frågan om ett eventuellt medlemskap från dagordningen för överskådlig framtid.
Att regeringen hellre bryter ett uttalat löfte än riskerar ett problematiskt nederlag är knappast unikt. Inte heller den tidigare rödgröna regeringen vågade rådfråga islänningarna om EU - eftersom det fanns en risk att de skulle ha "fel" uppfattning i frågan.
På kollisionskurs med den sittande regeringens vallöften står kärnväljarnas krav på att den undanröjer alla möjligheter till ett isländskt EU-medlemskap. För att inte på nytt riskera att ett förslag om att återkalla ansökan om inträde i unionen skulle fastna i alltinget skickade Gunnar Bragi Sveinsson i stället ett brev till EU. Där skriver utrikesministern att Island inte längre ska betraktas som ett kandidatland.
Gunnar Bragi Sveinsson fick hård kritik från oppositionen för att ha skickat brevet utan att ta upp frågan i alltinget. Det visar sig att en klar majoritet av islänningarna ställer sig bakom kritiken.
Hela 73 procent anser att frågan först skulle ha behandlats i alltinget. Bara 27 procent tycker att det inte var nödvändigt att låta parlamentet ta ställning.
Inte helt oväntat är regeringspartiernas sympatisörer mer positivt inställda till Gunnar Bragi Sveinssons agerande. Det är också äldre islänningar bosatta på landsbygden. Missnöjet är större bland yngre islänningar bosatta i huvudstadsregionen och bland oppositionens väljare.
Här kan du läsa mer om Island och EU.