tisdag 19 maj 2015

Åklagare kräver rekordstraff för åtalade Kaupþing-toppar

Hreiðar Már Sigurðsson, Sigurður Einarsson och Ingólfur Helgason bör få mellan sex och nio års fängelse. Det fastslog i går åklagaren Björn Þorvaldsson under sin slutplädering i Héraðsdómur Reykjavíkur. Nio tidigare Kaupþing-anställda står åtalade för marknadsmissbruk och trolöshet mot huvudman. Samtliga nekar till brott.

Maxstraffet för ekonomisk brottslighet är på Island sex års fängelse. Men vid särskilt allvarlig och omfattande brottslighet kan domstolen utdöma ytterligare halva maxstraffet - alltså totalt upp till nio års fängelse. Den möjligheten vill nu åklagaren Björn Þorvaldsson utnyttja mot Hreiðar Már Sigurðsson, Sigurður Einarsson och Ingólfur Helgason.

Rättegången mot nio tidigare Kaupþing-anställda gäller fem fall av marknadsmissbruk och trolöshet mot huvudman. I ett års tid ska Kaupþing ha köpt aktier i den egna banken med syftet att påverka aktiekurserna. Målet var att skapa en efterfrågan som egentligen inte fanns. Den skulle i sin tur undanröja risken för ett kursras.

Åtalet gäller inte bara misstankarna om att Kaupþing försökte föra marknaden bakom ljuset. Affärer genomfördes också där utomstående köpte aktier i banken. Kaupþing stod för finansieringen och affärerna var riskfria för köparna eftersom den enda säkerheten för lånen var själva aktierna.

Sedan tidigare har tidigare vd:n Hreiðar Már Sigurðsson dömts till fem och ett halvt års fängelse, Luxemburgchefen Magnús Guðmundsson till fyra och ett halvt års fängelse och styrelseordföranden Sigurður Einarsson till fyra års fängelse. Domarna är de hittills tyngsta på Island i ekobrottsmål.

Åklagaren yrkar alltså på att Hreiðar Már Sigurðsson och Sigurður Einarsson får straff på minst sex år. Domstolen ska nämligen inte ta ställning till enbart de anklagelser som nu prövas i Héraðsdómur Reykjavíkur, utan göra en samlad bedömning av straffvärdet både för tidigare brottslighet och den som Kaupþing-topparna nu riskerar att dömas för.

Björn Þorvaldsson anser att det här åtalet väger tyngre än det förra. Därför kräver han att även Ingólfur Helgason, tidigare Kaupþing-bas på Island, ska få minst sex års fängelse. Anledningen är enligt åklagaren att han i högsta grad var delaktig i de affärer som nu prövas i rätten.

Åklagaren kräver däremot inget sådant straff för Magnús Guðmundsson. Han var bara inblandad i försäljning av och utlåning till aktier. Däremot ska han inte ha köpt några aktier med syftet att manipulera marknaden. Därför yrkar åklagaren inte på ett straff på minst sex år för Magnús Guðmundsson.

Även Bjarki Diego, som basade över utlåningen, riskerar ett långt straff. Övriga riskerar bara kortare straff eftersom de enligt åklagaren både var mindre delaktiga och mest följde order från bankens ledning.

Under rättegången har det vid flera tillfällen framkommit att bankanställda diskuterade om affärerna med Kaupþing-aktier var lagliga eller marknadsmissbruk. Under slutpläderingen lyfte Björn Þorvaldsson fram detta som ett tydligt tecken på att det fanns en medvetenhet om att banken kunde ägna sig åt olagliga aktiviteter. Han hävdade därmed också att flera banktoppar i praktiken redan erkänt sin brottslighet.

Rättegången fortsätter i dag med slutpläderingar från Hreiðar Már Sigurðssons och Sigurður Einarssons advokater. Rättegången väntas avslutas på fredag.

Här kan du läsa mer om åtalet mot Kaupþing-topparna.