fredag 29 maj 2015

Anklagade kommunalråd för mutor - fälls i domstol

50 000 isländska kronor i böter för ärekränkning. Det blir straffet för den kvinna som på Facebook anklagade tidigare kommunalrådet i Eyja- og Miklaholtshreppur för att ha mutats av finansmannen Ólafur Ólafsson. Mutan ska ha bestått i en ny traktor. Om kvinnan inte betalar böterna omvandlas straffet till fyra dagars fängelse.

Hösten 2013 anklagade en ung kvinna boende i Eyja- og Miklaholtshreppur på västra Island det dåvarande kommunalrådet i kommunen för att ha tagit emot en muta. Själva mutan ska ha varit en ny traktor.

Kvinnan påstod på Facebook att kommunalrådet i en markdispyt ska ha tagit parti för investeraren Ólafur Ólafssons fru. Detta ska alltså ha belönats genom en otillåten gåva.

Sedan flera år tillbaka har kvinnan och hennes familj hamnat i flera konflikter både med kommunalrådet, fullmäktigeledamöter och Ólafur Ólafsson. Fejderna har gällt borrning efter varmvatten. Flera dispyter har gått både till polis och åklagare.

Efter fyra dagar raderade kvinnan inlägget från Facebook sedan det uppmärksammats av kommunalrådet. Samtidigt skrev hon i ett nytt inlägg att sanningen inte förändrades bara för att innehållet försvann. Hon ansåg alltså fortfarande att kommunalrådet tagit emot en muta från Ólafur Ólafsson.

Kommunalrådet lät sig inte nöjas med denna reträtt. I stället anmäldes kvinnan för ärekränkning. Under rättegången i Héraðsdómur Vesturlands förklarade hon sig oskyldig. Hon hävdade att hon hade goda skäl att tro att traktorn faktiskt var en belöning för att kommunalrådet ställt sig på Ólafur Ólafssons hustrus sida av ekonomiska anledningar.

I rätten framkom det att kommunalrådet fått låna både traktor och plog av grannen Ólafur Ólafsson. Detta var dock enligt kommunalrådet inget tecken på några mutor, utan en typ av hjälp som är vanlig på landsbygden. Han hade definitivt inte fått någon traktor av Ólafur Ólafsson.

Kvinnan sade i förhör att hon baserade Facebook-inlägget på rykten. Hon sade att hon hade begått ett misstag genom att formulera sig som hon gjorde, men att hon aldrig varit ute efter att smutskasta någon. I stället ville hon att affären skulle uppmärksammas.

Héraðsdómur Vesturlands anser att kvinnan gjort sig skyldig till ärekränkning. Eftersom hon efter några dagar raderade inlägget och är sedan tidigare ostraffad slipper hon fängelse. Straffet blir 50 000 isländska kronor i böter. De omvandlas dock till ett fyra dagar långt fängelsestraff om hon inte betalar böterna inom fyra veckor.

Kvinnan ska också stå för rättegångskostnader på 1,2 miljoner isländska kronor.

Här kan du läsa mer om rättsprocessen mot kvinnan och här kan du läsa domen i sin helhet.