söndag 24 maj 2015

Donationer räddar badet i Breiðdalsvík

I två år stod badhuset i Breiðdalsvík igenbommat och barnen i kommunen bussades till Stöðvarfjörður för sin simundervisning. Men genom en insamling har nu privatpersoner, företag och föreningar på orten skakat fram de fyra miljoner isländska kronor som behövdes. Det rapporterar RÚV.

Breiðdalshreppur på östra Island är en liten kommun med stora problem. Antalet invånare i centralorten Breiðdalsvík minskar stadigt och fiskenäringen är beroende av öronmärkta bygdekvoter från staten.

Att antalet invånare minskar betyder också att skatteintäkterna minskar. För två år sedan bestämde en majoritet i fullmäktige sig för att stänga badhuset. En ny golvbeläggning var nödvändig, men kommunen ansåg sig inte ha råd med en sådan investering.

Badet har framför allt använts under somrarna, men det har inte stått öde under resten av året. Då användes det för simundervisning av eleverna i Breiðdalsvíks skola. Men de två senaste åren har de i stället bussats till grannorten Stöðvarfjörður för simskolan.

Kvennfélagið Hlíf tog initiativ till en insamling som drog in 1,5 miljoner isländska kronor. Fler föreningar anslöt sig och fick privatpersoner och företag att skänka pengar till renoveringen. Tillsammans drog de in fyra miljoner kronor.

Insamlingen gör nu så att badet i Breiðdalsvík kan öppna för första gången på två år. Sif Hauksdóttir, projektledare i Breiðdalshreppur, säger till RÚV att skolbarnen nu slipper bussas till Stöðvarfjörður för simundervisning:
"Det behövs inte mer än en röst för att sätta bollen i rullning. Så vi ser med glädje fram emot sommaren."
Breiðdalshreppur hade vid årsskiftet 346 invånare. Av dessa bodde 128 i tätorten.