söndag 31 maj 2015

En ko som simmade för livetI almanackan stod det den 13 oktober 1987 när kon Sæunn skulle slaktas i Flateyri. Men Sæunn ville annat. Kon slet sig loss, galopperade ned till stranden och simmade rakt ut i fjorden. När Sæunn klev i land på andra sidan Önundarfjörður hade hon tillryggalagt en sträcka på 2,5 kilometer i allt annat än badvänlig temperatur.

Kossans flykt från slakteriet blev en nyhet som fick spridning långt utanför Islands gränser. Inte minst eftersom bönderna på Kirkjuból i Valþjófsdalur, Guðmundur Steinar Kristjánsson och Sigríður Magnúsdóttir, valde att ge Sæunn en fristad på andra sidan fjorden. Eftersom kor inte simmar särskilt gärna ville de belöna henne för den våghalsiga flykten från slakteriet.

Efter simturen blev Sæunn kvar på Kirkjuból i sex år. Att hon ett år fick en kviga på sjömännens dag - en helgdag som infaller en söndag i början av juni - tyckte bönderna bara var passande. Sæunn hade ju genom sina färdigheter visat sig snarare vara en fråga för fiskedepartementet än för jordbruksdepartementet. Kvigan fick namnet Hafdís Sæunnardóttir.

När det blivit dags för kon att simma vidare till andra sidan var det Guðmundur Steinar Kristjánsson som höll i geväret. Han ledde Sæunn till samma plats på stranden som hon simmat i land. Hon ska ha varit lugn när skottet gick av.


Sæunn begravdes i en hög på stranden. Där vilar hon än i dag med utsikt över fjorden och den simtur som gav henne sex år till i livet. Den som besöker platsen kan skänka Islands kanske mest simkunniga och kända ko en tanke vid minnesmärket med texten Sæunnarhaugur.

Sæunn har fått en egen sida på Facebook som då och då uppdateras med artiklar där hon nämns. Ovan kan du se ett inslag från RÚV:s nyhetskrönika 1987 om kons flykt.