måndag 11 maj 2015

EU stoppar Island från möten med kandidatländer

Island kommer inte att bjudas in till möten där andra av EU:s kandidatländer får möjlighet att närvara. Beslutet är en konsekvens av utrikesminister Gunnar Bragi Sveinssons önskan om att Island ska strykas från listan över medlemskandidater. Fler liknande åtgärder kan vara på väg från EU, skriver Morgunblaðið.

För två månader sedan bad utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson EU om att Island inte längre ska ha kandidatstatus. Önskemålet framförde han i ett brev där han motiverade steget med att regeringen inte har några planer på att återuppta förhandlingarna om medlemskap i unionen.

Nu kommer den första konkreta svarsåtgärden från EU. Island kommer inte att bjudas in till möten där kandidatländer brukar få delta. Det säger Janis Berzins, talesperson för det lettiska ordförandeskapet i EU, till Morgunblaðið:
"Det har tagits ett beslut om att Island inte bjuds in till möten som kandidatländer vanligen deltar i."
Beslutet att inte längre erbjuda Island en plats vid bordet har fattats av den lettiska regeringen.

I ett svar till Gunnar Bragi Sveinsson fick han beskedet att EU-kommissionen med anledning av hans brev skulle se över sina arbetsmetoder. Det här är alltså den första förändringen som tydliggör att unionen inte längre betraktar Island som ett av de övriga kandidatländerna.

Enligt Janis Berzins kan fler förändringar bli aktuella. När de kommer och vad de i så fall gäller är ännu inte klart, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om Island och EU.