torsdag 14 maj 2015

Fyra av tio tror på Stjarnan som isländska mästare

Fyra av tio tror enligt en Gallupundersökning att Stjarnan försvarar titeln i den isländska damfotbollens högsta division. Men när klubbarnas ordföranden, kaptener och tränare får rösta tror flest på ett tronskifte där fjolårstvåan Breiðablik vinner mästerskapet. I botten tippar bägge grupperna Þróttur Reykjavík och Afturelding.

I dag är det avspark i den isländska damfotbollens högsta division. För andra året i följd vanns ligan 2014 av Stjarnan. Avståndet ned till tvåan Breiðablik var hela åtta poäng. I botten tog ÍA från Akranes bara ett enda poäng och tvingades tillsammans med FH att lämna serien. Nykomlingar i år är Þróttur och KR.

Av seriens tio lag är sju hemmahörande i Reykjavíkområdet. Övriga är Selfoss, Þór/KA från Akureyri och ÍBV från Västmannaöarna.

Hela 39 procent av islänningarna tror enligt Gallup att Stjarnan försvarar titeln och blir isländska mästare för tredje året i följd. Därefter tror 16 procent att Breiðablik tar guldet följt av 15 procent för Valur, 9 procent för ÍBV, 6 procent för KR, 5 procent för Þór/KA, 4 procent för Selfoss, 3 procent för Fylkir, 2 procent för Þróttur och 1 procent för Afturelding.

I samband med fotbollförbundet KSÍ:s upptaktsmöte får kaptenen, ordföranden och tränaren för varje klubb ranka lagen i ligan. Den tippade seriesegraren får tio poäng, tvåan nio poäng och så vidare ned till en poäng för den som spås hamna sist.

Favorit är Breiðablik - som inte vunnit sedan 2005 - med 277 poäng. Stjarnan får 272 poäng, Selfoss 213 poäng, Þór/KA 206 poäng, Fylkir 160 poäng, ÍBV 157 poäng, Valur 154 poäng, KR 97 poäng, Þróttur 61 poäng och Afturelding 57 poäng.

Här kan du läsa mer om den isländska herrligan.