söndag 3 maj 2015

Grönt ljus för flygtrafik över Bárðarbunga och Holuhraun

Illustration: Veðurstofa Íslands
Färgkoden för flygtrafik över Bárðarbunga är på nytt grön. Veðurstofa Íslands sänker beredskapsnivån eftersom det inte finns några tecken på ny vulkanisk aktivitet i området. Däremot fortsätter jordskalvssvärmen vid Bárðarbunga. Den har nu pågått i åtta och en halv månad och börjar närma sig totalt 40 000 jordskalv.

Två månader efter vulkanutbrottet vid Holuhrauns slut valde Veðurstofa Íslands att ändra färgkoden för flygtrafik över området. Den fick nu klassificeringen grön, vilket betyder att inget utbrott pågår och att det heller inte finns några tecken på att ett utbrott är på väg. Beslutet togs eftersom den vulkaniska aktiviteten i Bárðarbungas system tycks ha upphört.

I utbrottets inledningsskede höjdes beredskapsnivån till röd samtidigt som flygtrafik dirigerades bort från Holuhraun. När det efter en tid stod klart att utbrottet bara skapade lava och ingen aska sänktes nivån till orange. Direkt efter utbrottets slut den 27 februari ändrades nivån till gul, vilket innebar förhöjd risk för vulkanisk aktivitet.

Om Bárðarbungas magmakammare på nytt fylls av magma kommer med säkerhet att visa sig först om några månader. Gps-mätare kommer i så fall att visa på en avvikande landhöjning vid vulkanen.

Efter åtta och en halv månad fortsätter däremot den pågående jordskalvssvärmen. Snart har 40 000 jordskalv inträffat i området sedan den började i mitten på augusti förra året.

Jordskalven har sina epicentrum såväl vid Bárðarbungas krater som längs berggången till Holuhraun, vid Askja, vid Herðubreið, vid Upptyppingar och vid Kistufell.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.