söndag 10 maj 2015

Inspelning av Fortitude stoppar rivning i ReyðarfjörðurVerkstaden på Strandgata 7 i Reyðarfjörður ser efter ett beslut i kommunfullmäktige ut att undgå rivning. Produktionsbolaget Pegasus vill använda byggnaden även i den andra säsongen av tv-serien Fortitude. Inspelningarna väntas börja efter årsskiftet. Tidigare har kommunstyrelsen tagit beslut om en rivning av huset.

Även den andra säsongen av tv-serien Fortitude kommer att spelas in i Reyðarfjörður på östra Island. Under inspelningen av de första avsnitten innebar det att den norska flaggan hissades i staden samtidigt som ljusen i julgranen vid kyrkan fick sitta uppe betydligt längre än normalt.

I den första säsongen användes huset på Strandgata 7 i serien som verkstad för en rollfigur som stoppade upp djur. Kommunstyrelsen har sedan tidigare tagit beslut om att byggnaden ska rivas.

Produktionsbolaget Pegasus, som ansvarar för den del av inspelningarna som görs på Island, har nu vänt sig till kommunpolitikerna i Fjarðabyggð för att stoppa rivningen. Byggnaden kommer nämligen att förekomma även i den andra säsongen av Fortitude. Önskemålet är därför att den får stå kvar till nästa sommar. Inspelningarna väntas börja efter årsskiftet.

Kommunfullmäktige går med på att vänta med rivningen. Beslutet ska dock även behandlas i hamnstyrelsen eftersom verkstaden på Strandgata 7 ligger i hamnområdet.

Tidigare har lokalbefolkning vänt sig mot beslutet att riva verkstaden. Det har funnits intresse för att använda byggnaden till en marknad. Nu ställer sig fullmäktige positivt till planerna - om de inte stör inspelningarna.

Det näst sista avsnittet i den första säsongen av Fortitude sänds i SVT1 klockan 21.45 söndagen den 17 maj. Utöver Reyðarfjörður har även bland annat Jökulsárlón och Egilsstaðir använts som inspelningsplatser för den första serien.

Här kan du läsa mer om Reyðarfjörður som inspelningsplats av Fortitude.