torsdag 28 maj 2015

Island återbetalar krislån till Polen i förtid

I veckan återbetalar Island ett nödlån till Polen på 204 miljoner zloty, vilket motsvarar 7,3 miljarder isländska kronor. Det polska lånet kom i kölvattnet av finanskraschen och var en del av Internationella valutafondens räddningspaket. Lånet skulle ha betalats av mellan 2015 och 2022. Det uppger finansdepartementet i ett pressmeddelande.

När de isländska storbankerna kollapsade hösten 2008 blev det tomt i centralbanken Seðlabanki Íslands valutareserv. Inom ramarna för ett krispaket från Internationella valutafonden, IMF, fick Island lån från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Färöarna och Polen.

Sverige, Norge, Danmark och Finland gick på EU:s linje och villkorade lånen med att Island skulle bära ansvaret för insättningsgarantin knuten till Landsbankis Icesave-konton i Storbritannien och Nederländerna. IMF-programmet försenades gång på gång sedan länder lojala med EU-linjen blockerade nya utbetalningar.

Avsiktsförklaringar från den isländska regeringen gjorde så småningom så att utbetalningarna fullföljdes. Regeringens lovord blev dock värdelösa när de två gånger om fälldes i folkomröstningar om Icesave-ansvaret. Senare friades Island också i domstol från ansvaret för insättningsgarantin.

Stödet från Polen och Färöarna var särskilt värdefullt för Island. Till skillnad från lånen från de nordiska grannländerna villkorades de nämligen inte med något Icesave-ansvar. I stället kom löftena om lån närmast direkt efter kraschen och utan några förbehåll.

Polen utlovade lån på upp till 630 miljoner zloty. Av detta utnyttjade Island 204 miljoner, vilket motsvarar 7,3 miljarder isländska kronor. Återbetalningen skulle ske mellan 2015 och 2022. Fram till dess skulle Island bara betala ränta på lånebeloppet.

Island har nu kommit överens med Polen om att återbetala lånet redan i veckan. Överenskommelsen undertecknades i Reykjavík i går under ett möte mellan finansminister Bjarni Benediktsson och hans polske kollega Mateusz Szczurek samt centralbankschefen Már Guðmundsson. Under presskonferensen tackade Bjarni Benediktsson för Polens stöd till Island:
"Genom att erbjuda Island lån i en svår tid och på så sätt bistå folket vid återuppbyggandet av landet visade polackerna islänningarna vänskap. Sådan vänskap är värdefull och det isländska folket tackar för den."
Sedan tidigare har Island i förtid återbetalat nödlånen från de nordiska länderna. Lånet på 300 miljoner danska kronor återbetalades till Färöarna redan 2013. Lånen på totalt 1,775 miljarder euro återbetalades förra året till Sverige, Norge, Danmark och Finland.

På IMF-lånen återstår bara några få återbetalningar i år och nästa år. Därefter kommer Island att helt och hållet ha betalat av alla krislån som togs i samband med finanskraschen.

Även statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson träffade i går Mateusz Szczurek. Han tackade enligt ett pressmeddelande för det stöd och den vänskap som Polen visade Island genom att erbjuda lån direkt efter bankkollapsen.

Här kan du läsa mer om Islands återbetalning av krislånen.