fredag 15 maj 2015

Isländsk konst och litteratur på Akvarellmuseet

Bild: Green River Series/
Ólafur Elíasson/Listasafn Íslands
Erró, Jóhannes S. Kjarval, Ólafur Elíasson och Georg Guðni Hauksson är några av de isländska konstnärer som är representerade på utställningen Urkraft - Island i vatten och färg. Utställningen på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn öppnas för allmänheten på söndag och pågår till och med den 6 september.

Det är framför allt samtidskonst - med namn som Björk, Erró, Gabríela Friðriksdóttir, Ólafur Elíasson och den nyligen avlidne Georg Guðni Hauksson - som kommer att visas på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. Men där finns även verk av klassiska landskapsmålare som Ásgrímur Jónsson och Jóhannes S. Kjarval. Temat för utställningen är naturens urkrafter och hur människan förhåller sig till dem.

Vernissagen är på lördag och utställningen öppnas sedan för allmänheten söndagen den 17 maj. Den pågår sedan hela sommaren.

Även isländsk litteratur blir ett tema på museet. Torsdagen den 21 maj föreläser Kristinn Jóhannesson, lektor i nordiska språk vid Göteborgs universitet och översättare, om isländsk skönlitteratur. Föreläsningen börjar klockan 19.