fredag 22 maj 2015

Katolska kyrkan fortsätter växa - bygger nytt i Selfoss

Illustration: Kaþólska kirkjan á Íslandi
Selfoss är valet för katolska kyrkans första kyrka i St. Maríusókn på södra Island. Kyrkan samlar nu in pengar för ett bygge som ska rymma 200 personer. Till skillnad från statskyrkan växer nämligen den katolska kyrkan från år till år - inte minst på grund av invandring från länder som Polen, Litauen och Filippinerna, rapporterar Fréttablaðið.

Den katolska kyrkan har precis som statskyrkan de senaste åren fått hård kritik för att sexövergrepp mot barn tystats ned. Skandalerna gav upphov till en medlemsflykt från statskyrkan. Men den katolska kyrkan har inte alls drabbats på samma sätt. I stället är det ett av de samfund som ökar mest på Island.

År 1998, när Hagstofa Íslands började att föra statistik över antalet medlemmar i landets religiösa samfund, var antalet katoliker 3 214 personer. Sedan dess har medlemmarna i katolska kyrkan blivit fler från år till år. Vid årsskiftet hade antalet ökat till 11 911 personer.

Under samma period har antalet medlemmar i statskyrkan minskat från 244 893 till 242 743 personer - trots att antalet invånare på Island samtidigt ökat från 272 381 år 1998 till 329 100 år 2015.

Katolska kyrkor finns i dag i Reykjavík, Hafnarfjörður, Reykjanesbær, Akureyri och Reyðarfjörður. Dessutom finns det kapell på flera platser i landet. En av katolska kyrkans sex socknar, St. Maríusókn som omfattar regionen Suðurland, har alltså ingen kyrka.

Nu pågår en insamling för att bygga en kyrka i Selfoss, den största staden i socknen. Katolska kyrkan kommer också att få bidrag från utlandet öronmärkta för bygget. När kyrkan i dag håller gudstjänster i Selfoss och andra platser i regionen används statskyrkans lokaler.

Denis O'Leary, kyrkoherde i Maríukirkja i Reykjavík, säger i Fréttablaðið att det redan finns ritningar över hur kyrkan i Selfoss skulle kunna se ut. Kyrkan väntas få plats för omkring 200 gäster. Skälet till att det behövs en ny kyrka är att katolska kyrkan får allt fler medlemmar:
"Det har ökat mycket i den katolska församlingen på Island, särskilt polacker och filippinare. Många katoliker har också kommit till Island från Litauen och längre bort. Islänningarna i församlingen har också ökat. Familjerna blir större och så är det alltid några islänningar som går med i församlingen varje år."
Bidragen till bygget väntas framför allt komma från Tyskland. Kyrkan är tänkt att resas i centrala Selfoss i närheten av polishuset.

Här kan du läsa mer om katolska kyrkan på Island.