lördag 30 maj 2015

Landsbanki stänger kontor i Tálknafjörður

På fredag stänger Landsbanki kontoret i Tálknafjörður i Västfjordarna för gott. Kunderna hänvisas då till kontoret i Patreksfjörður två mil bort. Kommunchefen Indriði Indriðason är mycket kritisk till nedläggningen - men enligt Landsbanki är den nödvändig eftersom kunderna i allt större utsträckning utför sina bankärenden på nätet.

Listan över de kontor Landsbanki lagt ned efter finanskraschen börjar att bli lång: Stöðvarfjörður, Sandgerði, Eyrarbakki, Stokkseyri, Vogar, Garður, Króksfjarðarnes, Flateyri, Súðavík, Bíldudalur, Grundarfjörður, Eskifjörður och Fáskrúðsfjörður. Nu går kontoret i Tálknafjörður samma väg.

Landsbanki anser att kundunderlaget på landsbygden är för dåligt. Samtidigt sköter allt fler sina bankärenden på nätet. Därför har det blivit för dyrt för att hålla kontoren öppna på mindre orter.

Indriði Indriðason, kommunchef i Tálknafjörður, säger till RÚV att beskedet är en besvikelse. I orten har en stor satsning på fiskodling påbörjats. Därför räknar han med att invånarantalet kommer att öka under de närmaste åren:
"Det förväntas en ökning av invånare på 40 till 50 personer. ... Om detta inte är nog för att vilja driva ett bankkontor så finns det skäl att tänka om gällande bankens verksamhetsunderlag. Är detta en huvudstadsbank eller en landsbank?"
Landsbanki skriver i ett pressmeddelande att kunderna i Tálknafjörður nu hänvisas till kontoret i Patreksfjörður två mil bort. Två deltidsanställda förlorar sina jobb i samband med nedläggningen.

Nyligen försvann även postkontoret från Tálknafjörður.

Här kan du läsa mer om Landsbankis nedläggningar.