tisdag 12 maj 2015

Nytt bottenrekord - aldrig har så få läst DV

Bara 8,4 procent av islänningarna läser DV. Siffran är den lägsta någonsin i Gallups räckviddsmätningar. Sedan tidningen bytte ledning vid årsskiftet har var sjätte läsare övergivit DV. Fréttatíminn och Viðskiptablaðið är de två tidningar som har anledning att fira. Bägge har nu de bästa räckviddssiffrorna på länge.

Efter en turbulent höst fick DV både nya ägare och - två gånger om - ny redaktionsledning. I samband med ägarskiftet försvann flera av tidningens mest meriterade reportrar. Klart är också att även läsarna försvinner. Sedan ägare med kopplingar till Framstegspartiet tog över DV har räckvidden rasat.

Nu läser bara 8,4 procent av islänningarna DV. Noteringen för mars är den lägsta siffran sedan tidningen började mätas av Gallup 2010. Sedan i december har DV tappat var sjätte läsare.

Ett ljus i mörkret för DV kan vara att läsningen i åldersgruppen 18 till 49 år klättrar från 5,34 till 6,59 procent inom loppet av en månad. Förklaringen är sannolikt att DV lockar prenumeranter med en Ipad.

Kampanjen har dock inte enbart varit en framgång. DV har marknadsfört erbjudandet som att läsaren får en Ipad på köpet (í kaupbæti) eller gratis (frítt). Neytendastofa har dock förbjudit formuleringarna och bötfäller DV med 300 000 isländska kronor.

Anledningen till att Neytendastofa fäller kampanjen är att den som väljer Ipad-erbjudandet betalar 2 998 isländska kronor i månaden i 36 månader. Motsvarande prenumeration utan Ipad kostar 1 790 kronor i månaden. Därför anser myndigheten att Ipaden inte kan sägas ingå i köpet eller vara gratis.

DV har dock överklagat beslutet med motiveringen att Neytendastofa har ställt prenumerationsformer mot varandra som inte går att jämföra.

Motsvarande erbjudande - en Ipad på köpet - använder även Morgunblaðið. Effekten tycks vara densamma. Bland islänningar mellan 18 och 49 år är det nu 21,58 procent som läser Morgunblaðið, en ökning med 0,51 procentenheter jämfört med februarimätningen.

I augusti förra året sjönk läsningen av Morgunblaðið för första gången under 30 procent. Sedan dess har kräftgången fortsatt, men raset får åtminstone ett tillfälligt stopp under mars. Den totala räckvidden steg i mars till 28,65 procent från februari månads historiska bottennotering 28,32 procent.

Den gratisutdelade Fréttablaðið håller ställningen som Islands största dagstidning. Även Fréttablaðið noterades i februari för de lägsta räckviddssiffrorna hittills - 51,38 procent - men ökar i mars marginellt till 51,54 procent.

Fréttatíminn är en av mätningens två stora vinnare. Läsningen ökar till 40,57 procent. Det är den högsta siffran för den gratisutdelade veckotidningen sedan januari 2014.

Affärstidningen Viðskiptablaðið är mätningens andra positiva utropstecken. Räckvidden stiger i mars till 11,64 procent. Noteringen är den högsta sedan december 2012.

Här kan du läsa mer om den isländska mediemarknaden.