onsdag 27 maj 2015

Pirater stjäl väljare från Ljus framtid och Framstegspartiet

Piratpartiet fortsätter att sätta nya opinionsrekord. De isländska piraterna får nu 32,7 procent i MMR:s nya väljarbarometer. De flesta nya sympatisörerna kommer från Ljus framtid och Framstegspartiet. Samtidigt rasar Framstegspartiet till den sämsta opinionssiffran sedan finanskraschen hösten 2008.

Medvinden i Piratpartiets segel visar inga tecken på att mojna. Hos MMR får nu Piratpartiet 32,7 procent, en ökning med 0,7 procentenheter jämfört med den föregående mätningen. Siffran är den högsta som Piratpartiet någonsin fått i en opinionsundersökning.

Piratpartiet tar väljare från alla andra partier, men det är framför allt islänningar som i alltingsvalet våren 2013 röstade på Ljus framtid och Framstegspartiet som bytt parti. Hela 52,5 procent av dem som då valde Ljus framtid föredrar i dag Piratpartiet. Motsvarande siffra för Framstegspartiet är 32,4 procent, för Gröna vänstern 23,3 procent, för Socialdemokraterna 18,7 procent och för Självständighetspartiet 14,9 procent.

Med 23,1 procent - en uppgång med 1,2 procentenheter - är Självständighetspartiet näst största parti. Värt att notera är att 11,6 procent av dem som i valet röstade på Framstegspartiet nu hade lagt sin röst på Självständighetspartiet.

Socialdemokraterna ökar med 2,4 procentenheter till 13,1 procent, Gröna vänstern klättrar 0,1 procentenhet till 10,4 procent, Framstegspartiet backar med 2,2 procentenheter till 8,6 procent och Ljus framtid förlorar 2 procentenheter till 6,3 procent.

Både för Framstegspartiet och Ljus framtid är opinionsläget dystert. Noteringen för Framstegspartiet är den sämsta för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som partiledare. Inte sedan finanskraschen senhösten 2008 har stödet för partiet varit så lågt. För Ljus framtid är siffran den lägsta sedan partiet valdes in i alltinget våren 2013.

Som tidigare är Piratpartiets sympatisörer framför allt unga män med låga inkomster bosatta i Reykjavíkområdet. I åldersgruppen 18 till 29 år väljer hela 44,5 procent Piratpartiet. Men stödet har ökat kraftigt även bland äldre islänningar. Bland dem som har fyllt 68 år är det 24,1 procent som sympatiserar med Piratpartiet.

Självständighetspartiet går bäst hos höginkomsttagare, Framstegspartiet har betydligt starkare stöd på landsbygden än i huvudstadsregionen och både Gröna vänstern och Ljus framtid lockar avsevärt fler kvinnliga väljare än manliga.

Övriga partier befinner sig långt ifrån femprocentsspärren till alltinget. Gryning får 0,6 procent (-0,2 procentenheter jämfört med föregående mätning), Regnbågen 0,5 procent (+0,2), Sturla Jónsson 0,5 procent (-0,2), Demokrativäktaren 0,5 procent (-0,1), Hushållens parti 0,5 procent (-0,1), Höger-gröna 0,3 procent (+0,2), Landsbygdspartiet 0,2 procent (-0,1) och Folkfronten 0,1 procent (+0,1).

Övriga får 2,4 procent, en ökning med 0,4 procentenheter jämfört med MMR:s föregående mätning.

Trots att det samlade stödet för de två regeringspartierna minskar så ökar stödet för koalitionen. Nu svarar 31,4 procent att de står bakom samarbetet mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet, en ökning med 0,7 procentenheter.

Här kan du läsa mer om Piratpartiets uppsving i opinionen.