lördag 2 maj 2015

Politiker fördömer konstnär som färgade Strokkur rosaEtt förskräckligt beteende. Så beskrev självständighetspartisten Ragnheiður Ríkharðsdóttir i alltingets talarstol konstnärerna Marco Evaristtis och Julius von Bismarcks agerande när de på olika sätt använt den isländska naturen och riskerat att skada den. Marco Evaristti uppger att han hotats till livet sedan han färgade gejsern Strokkur rosa.

I förra veckan hällde konstnären Marco Evaristti fem liter röd livsmedelsfärg i Strokkur. Konsekvensen blev att gejsern fick några rosafärgade utbrott. Polisen utfärdade böter på 100 000 isländska kronor som han vägrade att betala. I stället kommer han därför att åtalas för brott mot naturskyddslagen.

Marco Evaristti har hela tiden hävdat att det han gjorde inte innebar någon fara för naturvärden. Men vad som förmodligen låg bakom att många reagerade så starkt var att Geysir - som i dag närmast har somnat in - under många år proppades full med tvättmedel eller tvål när någon ville få den att eruptera. Det kan ha bidragit till att utbrott från Geysir nu är något ytterst sällsynt.

Ragnheiður Ríkharðsdóttir, gruppledare för Självständighetspartiet, tog nyligen upp Marco Evaristti och Julius von Bismarck i alltinget. Den senare visade för två år sedan bilder där ord på olika sätt skrivits i känsliga naturmiljöer på Island. Ragnheiður Ríkharðsdóttir kallade beteendet förskräckligt. Hon ansåg också att det var beklagligt att utländska konstnärer - hittills utan straff - kunnat äventyra naturvärden.

I alltingets talarstol efterlyste Ragnheiður Ríkharðsdóttir också ett avståndstagande från isländska konstnärer. Jóna Hlíf Halldórsdóttir, ordförande för bildkonstnärernas förening Samband íslenskra myndlistarmanna, säger till RÚV att Marco Evaristti borde ha bett om lov innan han hällde färgen i Strokkur. Men hon anser också att hans agerande skapat en bra debatt om hur människan behandlar naturen och miljön.

Marco Evaristti säger i Morgunblaðið att han tänker återvända till Island för att försvara sig inför domstol. Han hävdar också att han mottagit flera mordhot efter aktionen vid Strokkur. Han anser att lokalbefolkningen inte borde reagera så starkt eftersom jorden tillhör alla:
"Islänningar borde inte ta detta så allvarligt. Ni tar emot 1,2 miljoner turister och annonserar så att vi tillbringar åtminstone tre timmar på flyget på väg till landet. Vet ni hur mycket föroreningar som går ut i atmosfären på grund av att ni bjuder in turisterna? Och ni struntar i vad vi gör för att besöka ert land, men ni struntar inte i att en dåre som jag häller växtfärg i er gejser. Detta är dubbelmoral. Och hyckleri."
Här kan du läsa mer om Marco Evaristti och här mer om Julius von Bismarck.