lördag 2 maj 2015

Regeringen slopar företagsskatt på el

Regeringen avvecklar den elenergiskatt som förra året gav statskassan 1,6 miljarder isländska kronor. Skatten har framför allt drabbat den energiintensiva storindustrin med aluminiumsmältverken i spetsen. Finansminister Bjarni Benediktsson motiverar beslutet med att det syftar till att skapa ekonomisk stabilitet, skriver Fréttablaðið.

År 2009 införde den rödgröna regeringen en elenergiskatt på 0,12 isländska kronor per kilowattimme. Skatten sågs dels som ett sätt att få storindustrin att betala för nyttjandet av en naturtillgång, dels som en väg att öka intäkterna i statskassan direkt efter finanskraschen.

Elenergiskatten skulle bara vara kvar i tre år, men dåvarande finansministern Steingrímur J. Sigfússon valde trots tidigare löften om motsatsen att förlänga den i tre år fram till 2015. Skatten höjdes också till 0,15 isländska kronor per kilowattimme.

Förra året gav elenergiskatten statskassan 1,6 miljarder isländska kronor i intäkter. Den drabbar främst den energiintensiva storindustrin som konsumerar 80 procent av landets elproduktion. Enbart landets tre aluminiumsmältverk står för två tredjedelar av totalförbrukningen.

Finansminister Bjarni Benediktsson lovade vid Samtök Álframleiðendas årmöte - aluminiumföretagens branschorganisation - att inte på nytt förlänga elenergiskatten. Han sade enligt Fréttablaðið att avvecklingen var ett sätt att skapa stabilitet för branschen. Han hänvisade också till att skatten när den infördes bara skulle vara tillfällig.

Steingrímur J. Sigfússon, alltingsledamot för Gröna vänstern, vill däremot se ytterligare en förlängning. Han säger till RÚV att regeringen har rätt att ändra sig och att det är en principsak att den som nyttjar gemensamma naturtillgångar också ska betala för sig:
"Jag anser naturligtvis att det borde vara en allmän politik att det ska betalas för tillgång till naturresurser, precis som vi vill att fiskenäringen betalar en tillgångsskatt för tillgång till naturresursen fisk och skaldjur. Varför skulle människor då inte också betala för tillgång till naturresursen energi?"
Bjarni Benediktsson bekräftar dock för RÚV att elenergiskatten ska avvecklas.