fredag 15 maj 2015

Skolstriden i Þingeyjarsveit: Politiker sågar nyhetssajt

Litlulaugaskóli stängs och alla elever flyttas till Hafralækjarskóli. Men flera lärare och annan personal riskerar att få sparken. Samtidigt måste kommunen Þingeyjarsveit lägga miljonbelopp på investeringar i den nya skolan. När chefredaktören för nyhetswebben 641.is ställde frågor om politikernas agerande undrade de om han ägnade sig åt personlig propaganda.

Att företrädare den sittande högerregeringen går till angrepp mot medierna och - i synnerhet när det gäller public service-bolaget RÚV - hotar med olika typer av sanktioner tillhör inte ovanligheterna. Senast var det kultur- och utbildningsminister Illugi Gunnarssons assistent som ställde krav på att han skulle intervjuas samtidigt som RÚV fick en påminnelse om varifrån anslagen kom.

Tidigare har inrikesminister Hanna Birna Kristjánsdóttir och hennes närmaste medarbetare försökt få DV-journalister sparkade, utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson har intervjubojkottat RÚV, statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har kritiserat olika medier för att de enligt honom inte redogör för regeringens politik på rätt sätt och framstegspartisten Vigdís Hauksdóttir antytt att i hennes tycke RÚV:s undermåliga EU-rapportering skulle vara ett skäl till minskade anslag.

Liknande missnöje finns även med lokala och regionala medier. I Þingeyjarsveit på norra Island är nedläggningen av Litlulaugaskóli i Laugar - en av två skolor inom ramen för Þingeyjarskóli - just nu en fråga som väcker heta känslor. I stället ska alla elever i höst samlas på Hafralækjarskóli ett par mil norrut närmare Húsavík.

Totalt hade Þingeyjarskólis bägge avdelningar enligt den senast tillgängliga statistiken från Hagstofa Íslands tillsammans 69 elever. Hafralækjarskóli har sedan länge varit den något större av de två skolorna. Därför blir det Litlulaugaskóli som försvinner.

Alla siffror och kalkyler har ännu inte presenterats öppet. Däremot har lärare och personal vid Litlulaugaskóli fått besked om att de riskerar att bli av med sina jobb. I vissa fall har lärare fått ett brev om att de inte anses vara tillräckligt bra - och att det är därför som de befinner sig i farozonen.

Inför flytten behöver Hafralækjarskóli renoveras. I och med nedläggningen av Litlulaugaskóli kommer behovet av inackordering att öka dramatiskt.

Den lokala nyhetswebben 641.is har i flera artiklar rapporterat om turerna kring och missnöjet med nedläggningen. I en ledare ställde chefredaktören Hermann Aðalsteinsson fyra frågor till majoriteten i fullmäktige. Han ifrågasatte prioriteringen av skolans internat och undrade varför politikerna inte presenterat något ekonomiskt underlag för investeringarna.

Majoriteten i fullmäktige besvarade frågorna. Men den skickade också med en fråga tillbaka. Där undrade kommunpolitikerna om webbplatsen var en nyhetssajt, ett språkrör för oppositionen eller en propagandablogg för personliga åsikter. Politikernas uppfattning var enligt brevet att 641.is inte var opartisk.

Hermann Aðalsteinsson skriver i ett svar att politikerna måste kunna förstå skillnaden mellan en ledare och en vanlig artikel. Vidare hävdar han att majoriteten sällan vill kommentera viktiga frågor samtidigt som den motverkar öppenhet och transparens.

Arnór Benónýsson, kommunalråd i Þingeyjarsveit, förnekar i Vísir att majoriteten försöker tysta 641.is och en kritisk röst. I stället var det enligt honom helt normala frågor som ställdes i svaret till Hermann Aðalsteinsson:
"Det är nu bara så att han skickade oss frågor först och vi besvarade dem. I förlängningen frågade vi bara chefredaktören om att sätta oss in i mediets nyhetsprioritering och linje. Jag tillbakavisar helt och hållet att det här skulle handla om någon nedtystandeåtgärd."
641.is har nu gett möjligheten till både majoriteten och oppositionen i Þingeyjarsveit att skriva direkt för läsarna genom varsin avdelning på sajten.