lördag 16 maj 2015

Västfjordarnas högsta träd tävlar om att först nå 20 meter

Vid Barmahlíð mellan Reykhólar och Bjarkalundur står Västfjordarnas högsta träd - en sitkagran som mäter 19 meter. Men den håller på att växas ifatt av en jättepoppel i Haukadalur i Dýrafjörður. Inom några få år väntas det första av träden enligt Reykhólavefurinn nå över 20 meter. Länge var det en höjd som närmast var otänkbar för träd på Island.

I höst är det 20 år sedan ett träd på Island för första gången nådde höjden 20 meter. Då var det en sibirisk lärk i Hallormsstaðarskógur på östra Island. För två år sedan passerade en sitkagran utanför Kirkjubæjarklaustur ytterligare en drömgräns när den passerade 25 meter.

Skjólskógar á Vestfjörðum, som arbetar för att skog ska kunna bli en naturresurs i regionen, mätte nyligen träd vid Barmahlíð mellan Reykhhólar och Bjarkalundur. Där fanns alltså den sitkagran som nu är 19 meter hög och i brösthöjd är 41,5 centimeter bred.

Men Reykhólavefurinn berättar att den riskerar att snart passeras av ett annat träd - en jättepoppel i Haukadalur utanför Þingeyri vid Dýrafjörður. När de två träden mättes första gången år 2000 var skillnaden mellan dem nästan tre meter. Jättepoppeln var då 11,45 meter och sitkagranen 14,20 meter.

I dag är avståndet bara knappt en meter. Jättepoppeln är nu 18,13 meter.

Jättepoppeln har sedan dess i snitt växt 45 centimeter om året medan sitkagranen har växt 32 centimeter. Om trenden fortsätter kommer bägge att nå 20 meter under sommaren 2018. Sæmundur Kr. Þorvaldsson, chef för Skjólskógar á Vestfjörðum, säger till Reykhólavefurinn att han inte tänker missa att ta reda på vilket träd som först når drömhöjden:
"Och då är det bara att göra sig redo att mäta så gott som varje veckan den sommaren."
Här kan du läsa mer om Islands högsta träd.