torsdag 4 juni 2015

Utpressare pekar ut statsministern som länk till DV-affär

Genom att använda sina kontakter med MP Banki ska Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ha sett till så att Vefpressan fick det lån som krävdes för att kunna ta över DV. Så hävdar de två kvinnor som ligger bakom utpressningsförsöket mot statsministern att affären gick till. Samtidigt anklagas kvinnorna för att ha tvingat till sig pengar av en man som annars skulle anmälas för våldtäkt.

Vid korsningen mellan Ásbraut och Krýsuvíkurvegur i Hafnarfjörður greps i fredags två kvinnor. De är systrar som bägge är eller har varit verksamma som journalister. Polisens insatsstyrka slog till när kvinnorna skulle hämta vad de trodde var en väska fylld med sedlar från statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

I ett brev adresserat till hustrun Anna S. Pálsdóttir riktades ett utpressningshot mot statsministern. Om inte Sigmundur Davíð Gunnlaugsson betalade ett mångmiljonbelopp skulle uppgifter om hans påstådda inblandning i övertagandet av DV läckas till medierna. I stället för att betala vände sig alltså Sigmundur Davíð Gunnlaugsson till polisen.

En av kvinnorna har tidigare varit sambo med Björn Ingi Hrafnsson, ägare av det förlusttyngda bolaget Vefpressan som i höstas efter en utdragen maktstrid lyckades ta över tidningen DV. Hur köpet finansierades är inte känt. Såväl Björn Ingi Hrafnsson som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson själv ska dock ha förnekat att statsministern skulle ha varit inblandad i affären.

Efter ägarbytet fick en rad av DV:s mest meriterade journalister sparken medan andra valde att säga upp sig eftersom de inte ansåg sig kunna arbeta under den nya ledningen. Flera tunga namn i ledningen har starka band till Framstegspartiet, Sigmundur Davíð Gunnlaugssons parti.

Kvinnornas anklagelser mot statsministern ska enligt Vísir ha bestått av uppgifter om att han personligen ska ha drivit på för att miljonlån skulle betalas ut till företag under Björn Ingi Hrafnssons kontroll. Pengarna ska sedan ha använts för att finansiera köpet av DV. Långivaren ska ha varit MP Banki, där Sigmundur Davíð Gunnlaugsson genom familjeband har flera kopplingar till ledningen.

I utpressningsbrevet ska det ha funnits uppgifter som skulle koppla Sigmundur Davíð Gunnlaugsson till lånet. Därmed skulle alltså - om uppgifterna var korrekta - statsministern personligen ska ha engagerat sig i en affär som syftade till att få tyst på en kritisk röst och i stället förvandla DV till en tidning utan granskande ambitioner.

MP Banki ska enligt Vísir ha nämnts i brevet. I Pressans årsredovisning för 2013 - det bolag som i sin tur äger Vefpressan - finns en post där de kortfristiga skulderna plötsligt ökar med 60 miljoner isländska kronor. Vd:n Arnar Ægisson säger visserligen till Vísir att bolaget är kund hos MP Banki, men förnekar några affärskontakter med statsministern.

I ett uttalande uppger ledningen för MP Banki att banden till Sigmundur Davíð Gunnlaugsson påverkar bankens verksamhet. MP Banki vill däremot inte säga något om eventuella lån till Björn Ingi Hrafnssons medieimperium eftersom de faller under banksekretessen.

Efter att utpressningsförsöket avslöjades på tisdagsmorgonen lade en av kvinnorna skulden på sin syster. Kvinnan hävdade att systern var sjuk och att hon blivit indragen i händelseförloppet först i samband med att pengarna skulle överlämnas.

De två kvinnorna polisanmäldes i går för ännu ett fall av utpressning. Den syster som beskrivits som sjuk ska enligt RÚV i april i år ha haft sex med en man i hans bostad. Två dagar senare ska han ha kontaktats av den andra systern som hävdade att han hade gjort sig skyldig till våldtäkt. För att systern inte skulle vända sig till polisen krävdes mannen på 700 000 isländska kronor.

Av rädsla för att han genom en polisanmälan skulle stämplas som en våldtäktsman ska mannen ha valt att betala trots att han ansåg sig oskyldig. Pengarna ska ha tagits emot av den andra systern. För att inte nya krav skulle ställas på honom ska han ha krävt ett kvitto på betalningen. Detta kvitto ingår nu i utredningen mot kvinnorna, rapporterar Vísir.

De två kvinnorna riskerar nu upp till sex års fängelse för utpressning.

Här kan du läsa mer om utpressningsförsöket mot statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.