fredag 5 juni 2015

Winter Bay seglar till Japan med 1 700 ton sillval

Med 1 700 kilo sillvalskött ombord lämnade fartyget Winter Bay i går hamnen i Hafnarfjörður med kurs mot Japan via Ghana. Samtidigt började i veckan jakten på vikval. Hittills har två djur skjutits - men inget färskt kött kommer ut i butikerna eftersom veterinärstrejken gör att det inte kan godkännas för försäljning.

När årets valfångst börjar innebär det också startskottet för en särskild fångstskatt. Regeringen kräver nu 50 000 isländska kronor för varje fångad sillval och 8 000 kronor för varje vikval. Totalt väntas skatten dra in 7,5 miljoner till statskassan.

Som tidigare är det IP Útgerð - som jagar vikval - och Hvalur - som jagar sillval - som är de stora rederierna i branschen. Med bas i Ísafjörður finns även ett mindre rederi som i regel jagar några få djur om året.

Förra året dödades totalt 137 sillvalar och 24 vikvalar. Medan sillval främst går på export säljs vikval i stor utsträckning på den inhemska marknaden.

Hrafnreyður, ett fartyg som har Hafnarfjörður som hemmahamn och ägs av IP Útgerð, har hittills jagat två vikvalar. Gunnar Bergmann Jónsson säger dock till RÚV att köttet i nuläget inte kan komma ut på marknaden. Anledningen är den veterinärstrejk som pågår sedan en tid.

För att vikvalsköttet ska tillåtas för försäljning i livsmedelsbutiker måste det godkännas av veterinär. Det har hittills inte varit möjligt. När strejken är över avser IP Útgerð att återuppta jakten i större skala.

Från hamnen i Hafnarfjörður avseglade i går Winter Bay, ett fartyg ägt av rederiet Aquaship. Det hade då legat i hamn i närmare en månad på grund av mekaniska problem. Ombord finns 1 700 ton sillvalskött avsett för den japanska marknaden. På den långa seglatsen till Japan väntas fartyget behöva fylla på olja fyra gånger. Det första stoppet väntas bli Ghana på Afrikas västkust.

Bakom exporten står branschjätten Hvalur. Få länder och rederier vill i dag befatta sig med valkött. Förra gången som Hvalur lyckades transportera sillval till Japan var det också med ett inhyrt fartyg som i stället för att segla genom Suezkanalen valde att runda Afrikas sydspets. Den omvägen tar i regel bara fartyg med känslig last.

Då hette fartyget Alma. Att det under den en och en halv månad långa färden bara lade till vid en enda hamn under vägen - på Madagaskar - beskrevs då som symboliskt för världssamfundets inställning till valfångst. Ett planerat stopp i Sydafrika hoppades över efter protester mot transporten.

Winter Bay väntas alltså göra samma resa. Rederiet Aquaship är enligt Vísir känt för inblandning i en flera kontroversiella transporter. Det kopplades bland annat till den misstänkta vapentransporten mellan Ryssland och Iran ombord fartyget Arctic Sea 2009.

Hvalaskoðunarsamtök Íslands, valskådningsföretagens branschorganisation, protesterar regelbundet mot jakten på val. Motståndet gäller framför allt Faxaflói, bukten utanför Reykjavík. Organisationen vill att den befintliga skyddszonen ska utvidgas så att valfångstbåtarna tvingas längre ut till havs för att inte störa valskådningen.

I ett pressmeddelande uppger Hvalaskoðunarsamtök Íslands att 118 000 personer gav sig ut på valskådning från Reykjavík förra året. Snittpriset för en biljett är 8 000 isländska kronor. Totalt gav alltså valskådningen cirka 944 miljoner i biljettintäkter.

Samtidigt ger en vikval intäkter på 1 miljon. Det framkommer i ett svar från fiskeminister Sigurður Ingi Jóhannsson på en interpellation från Katrín Jakobsdóttir. Det krävs alltså 125 resenärer ombord en valskådningstur för att dra in lika mycket intäkter som från en skjuten vikval. Därför är det enligt organisationen även bättre ekonomiskt att ge sig ut på valsafari i stället för valjakt.

Här kan du läsa mer om valfångsten.