söndag 19 juli 2015

Ny rekordvinst för Blå lagunen

Nästan var tredje intjänad krona var förra året ren vinst för Blå lagunens ägare. Ägarbolaget Bláa lónið ehf. hade under 2014 intäkter på 6,2 miljarder isländska kronor och gjorde efter skatt en vinst på rekordhöga 1,8 miljarder. Badet hade 766 000 besökare, en ökning med 18 procent jämfört med tidigare år. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Bláa lónið ehf. - bolaget som äger och driver Blå lagunen - har efter finanskraschen utvecklats till en pålitlig vinstmaskin. Priset för inträdesbiljetterna har höjts gång på gång, men det har inte avskräckt besökarna. Varje år har antalet gäster i badet ökat ungefär lika mycket som turismen på Island. Intäkterna har fördubblats bara inom loppet av tre år.

Blå lagunen hade under 2014 totalt 766 000 besökare, en ökning med 119 000 gäster jämfört med 2013, som även det var ett rekordår. I dag kostar inträdet under högsäsong 6 800 isländska kronor. De billigaste biljetterna kostar 5 300 kronor.

Bolaget Bláa lónið ehf. hade förra året intäkter på 6,2 miljarder isländska kronor. Den största delen, 3,7 miljarder, var från inträdesavgifter. Varje dag betalar alltså besökare till Blå lagunen i snitt 10 miljoner i entréavgifter. Den näst största intäktsposten var försäljning av mat och dryck som gav 1,3 miljarder.

Vinsten slutade förra året efter skatt på 1,8 miljarder. Av den totala omsättningen för Bláa lónið ehf. var alltså 30 procent ren vinst. Vid årsstämman klubbades en utdelning till aktieägarna på nästan 1,2 miljarder.

Under högsäsongen hade Bláa lónið ehf. som mest 364 anställda. Bolaget räknar med att växa ytterligare under de närmaste åren. Just nu byggs ett nytt lyxhotell i direkt anslutning till badet. Även själva lagunen ska byggas ut på nytt.

Här kan du läsa mer om Blå lagunen.