fredag 10 juli 2015

Vill bryta Mjóifjörðurs isolering med tredelad tunnel

I Seyðisfjörður står en tunnel under Fjarðarheiði till Egilsstaðir högst upp på önskelistan. Men i grannkommunen Fjarðabyggð vill kommunpolitikerna i stället se ett tunnelsystem som inkluderar även grannfjordarna Mjóifjörður och Norðfjörður. Då skulle Mjóifjörðurs halvårslånga isolering från övriga Island bli historia.

Tidigast 2019 kan bygget av en tunnel under Fjarðarheiði komma igång. Något beslut finns inte, men regeringen har nämnt en tunnel mellan Seyðisfjörður och Egilsstaðir som nästa stora infrastrukturprojekt efter bygget av en tunnel under Dýrafjörður i Västfjordarna.

Under vinterhalvåret är det inte sällsynt att det 500 meter höga passet över Fjarðarheiði snöar igen. Vid större oväder kan Seyðisfjörður vara avskuret från övriga Island flera dagar i följd. I enstaka fall är vägen tillfälligt oframkomlig så sent som i juni.

Problemen har eskalerat under de senaste åren. Seyðisfjörður angörs en gång i veckan av den färöiska färjan Norræna. Varje år kommer tiotusentals turister till Island med färjan. Under lågsäsong ligger fartyget kvar i hamn i ett par dagar. Det fungerar då som hotell för kryssningspassagerare. På dagarna gör resenärerna utflykter med buss till norra och östra Island.

Problemen med Fjarðarheiði gör inte sällan så att turistbussarna inte kommer över eller tillbaka över heden. Rederiet Smyril Line har därför börjat undersöka möjligheterna att i stället lägga till i en hamn i grannkommunen Fjarðabyggð. Där är riskerna för att bussarna och kryssningspassagerarna blir insnöade betydligt mindre.

Turismen är viktig för Seyðisfjörður. Rederiets hot om att byta hamn har gett debatten om en tunnel under Fjarðarheiði nytt bränsle. Prislappen för den planerade 13 kilometer långa tunneln beräknas till mellan 20 och 25 miljarder isländska kronor.

Framkomligheten är viktig för ortsborna av flera andra skäl. Egilsstaðir är regionens nav. Där finns bland annat dagliga flygförbindelser med Reykjavík. En pålitlig vägförbindelse ökar också möjligheterna för invånarna att pendla mellan jobb och utbildning i grannstäderna.

Jens Garðar Helgason, kommunstyrelsens ordförande i Fjarðabyggð, förespråkar enligt RÚV en helt annan lösning. I stället för en tunnel under Fjarðarheiði vill han se en tredelad tunnel som inte bara går till Seyðisfjörður utan även till Mjóifjörður och Norðfjörður. Seyðisfjörður skulle då inte få en direkt förbindelse med Egilsstaðir i väster, utan en tunnel söderut mot Mjóifjörður.

Hans tanke är att tunnelns nav ska utgöras av Fagridalur i väster. Därifrån ska den sträcka sig mot Mjóifjörður - som ligger i mitten av de tre fjordarna - och därefter förgrena sig norrut mot Seyðisfjörður och söderut mot Norðfjörður med tätorten Neskaupstaður.

Jens Garðar Helgason säger till RÚV att en tredelad tunnel inte bara skulle lösa Seyðisfjörðurs problem. Den skulle även skapa en året runt-förbindelse med Mjóifjörður, en av Islands mest isolerade platser där den enda bilvägen är oframkomlig i sex till åtta månader om året. Och genom en förgrening till Norðfjörður skulle hela regionen gynnas av kortare avstånd och bättre tillgång till service:
"Fjarðarheiðitunneln är i praktiken enbart en enkelriktad tunnel. Den bryter bara Seyðisfjörðurs isolering. Om vi väljer den gemensamma tunneln bryter vi för det första även Mjóifjörðurs isolering, vilket är enormt viktigt eftersom där finns bebyggelse som är avskärmad åtta månader om året. Och vi ökar flödet och stärker kommunikationerna mer eller mindre mellan alla befolkningscentrum."
I Seyðisfjörður är prioriteringarna annorlunda. Högst på önskelistan står en tunnel under Fjarðarheiði till Egilsstaðir. Först därefter kan det bli aktuellt med en tunnel söderut. Och som det ekonomiska läget ser ut i dag finns det ingen regering som skulle utlova pengar till bägge projekten.

Här kan du läsa mer om Mjóifjörður och här mer om det planerade tunnelbygget mellan Seyðisfjörður och Egilsstaðir.