fredag 21 augusti 2015

Far och son i häkte efter stöldturné längs ringvägen

Två män sitter häktade misstänkta för en serie av inbrott och stölder på norra och östra Island. Genom stölder från butiker och inbrott i sommarstugor tros männen ha finansierat sin resa längs ringvägen. Den första stölden ägde rum i Blönduós den 8 augusti. Tre dagar senare stoppades de i en vägspärr vid Lón utanför Höfn.

Förmiddagen den 8 augusti drabbades hantverksbutiken Húnabúð i Blönduós av en både fräck och ovanlig stöld. Två utländska turister besökte butiken. Bägge talade engelska med fransk brytning. En av dem bad den kvinna som jobbade i butiken att hjälpa honom att välja ut en tröja från ett ställ som fanns utanför. Under tiden såg sig den andre mannen omkring i butiken.

Mannen hade svårt att bestämma sig för en tröja och talade länge med kvinnan. Så småningom gav de sig av utan att det blev något köp. När kvinnan återvände till butiken upptäckte hon att kassan blivit länsad och att alla värdesaker försvunnit ur hennes handväska. Totalt handlade det om ungefär 70 000 isländska kronor. Kvinnan blev också av med betalkort, id-handlingar och personliga föremål.

Någon övervakningskamera fanns inte i butiken. Inte heller såg kvinnan männens bil eftersom de uppenbarligen parkerat en bit bort från butiken.

Därefter såg det ut som att männens stöldturné fortsatte längs ringvägen. Liknande stölder har anmälts både från Sauðárkrókur och Akureyri. Den 11 augusti försvann 40 000 isländska kronor ur Samkaups kassa i Eskifjörður. Tillvägagångssättet var detsamma - medan den som satt i kassan distraherades plockade en av männen åt sig pengarna.

Men på flera ställen under resans gång fastnade männen på bild genom övervakningskameror. Efter stölden i Eskifjörður hade polisen klart för sig inte bara hur männen såg ut, utan även i vilken bil de färdades.

Männen lyckades dock lämna Eskifjörður utan att gripas. I och med att det var uppenbart att männen färdades längs ringvägen medsols satte polisen upp en vägspärr vid Lón ett par mil utanför Höfn. Där greps männen. Det handlar om far och son som är födda 1972 respektive 1993.

I bilen påträffades stora summor kontanter i både isländska kronor och euro. Där fanns också stöldgods från just de butiker som männen misstänks ha bestulit. Dessutom hittade polisen stöldgods - datorer och kontanter - från två sommarstugor.

Männen har hittills tigit under förhören. De har inte velat förklara hur det kom sig att de ertappades med stöldgods i bilen. De har heller inte velat svara på frågor om de bilder från övervakningskameror som visar flera av stölderna. Bägge männen förnekar dock brott och hävdar att det är andra personer som syns på övervakningsfilmerna.

De två männen häktades först av Héraðsdómur Reykjavíkur. Männen överklagade dock häktningsbeslutet, men Hæstiréttur Íslands fastställer att de ska sitta häktade till och med den 26 augusti. Rätten anser att det finns en överhängande risk att männen skulle lämna landet om de släpptes på fri fot.

Männen ska sitta isolerade från varandra så att de inte kan påverka förundersökningen. Under tiden ska polisen hålla förhör med vittnen.

Här och här kan du läsa häktningsbesluten och här kan du läsa mer om en annan uppmärksammad stöldturné under sommaren.