lördag 8 augusti 2015

Färre islänningar firar semester på Island

Allt fler islänningar reser utomlands under sommaren medan allt färre semestrar på Island. Men fortfarande väljer tre av fyra att resa runt i hemlandet på semestern. Det är framför allt höginkomsttagare och islänningar i åldern 50 till 67 år som lockas av utlandet. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Kanske är det den minskande arbetslösheten eller en kall inledning på sommaren som får allt fler islänningar att rikta blicken mot utlandet under semestern. I år reser 41,7 procent av islänningarna utomlands under sommaren, vilket är den högsta andelen sedan 2011. Av dessa är det 10,3 procent som enbart reser utomlands medan 31,4 procent även färdas på Island.

I år är det bara 42,4 procent som enbart semestrar i hemlandet, vilket är den lägsta andelen på fem år. 16 procent svarar att de inte tänker resa alls under sommaren. Även det är en ny toppnotering för den senaste femårsperioden.

Resplanerna skiljer sig avsevärt mellan olika grupper. Pensionärer, låginkomsttagare och islänningar bosatta på landsbygden är de som i störst utsträckning stannar hemma under sommaren. Höginkomsttagare och personer bosatta i Reykjavíkområdet tillhör dem som oftast packar resväskorna.

Bland dem som har minst 1 miljon isländska kronor i månadslön färdas hela 61 procent utomlands. Hos dem som tjänar mindre än 250 000 kronor i månaden är det däremot bara 34 procent som reser till utlandet.

Mest förtjusta i hemlandet som resmål är Socialdemokraterna. Av partiets väljare är det hela 54 procent som enbart semestrar på Island. Mest nyfikna på utlandet är Ljus framtids sympatisörer, där 55 procent någon gång lämnar Island under sommaren. De som oftast väljer att inte resa är Självständighetspartiets anhängare. 19 procent av dem lämnar inte hemmet under sommaren.

Här kan du läsa mer om islänningarnas semestervanor.